У парламенті з’явився законопроєкт про впорядкування адміністративно-територіального устрою Криму

Дата: 01 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У парламенті зареєстрували законопроєкт про впорядкування адміністративно-територіального устрою Автономної Республіки Крим. 

Про це інформує Представництво Президента України в АРК

Документ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою Автономної Республіки Крим” зареєстровано під № 9548

Він передбачає введення в дію рішень, ухвалених парламентом у 2016 та 2020 роках про декомунізацію назв населених пунктів та запровадження нового районного поділу АРК.

Раніше передбачалося, що ці рішення будуть втілені після деокупації, але влада вирішила, що готувати підґрунтя для деокупації треба вже зараз, мовиться в повідомленні відомства. 

Серед інших новел документа міститься пропозиція дозволити уряду визначити території та адміністративні центри територіальних громад у Криму без розроблення перспективних планів. 

Крім того, в прикінцевих та перехідних положеннях є доручення Кабміну протягом одного місяця визначити території та адміністративні центри територіальних громад в АР Крим, а протягом трьох місяців – утворити районні державні адміністрації нових районів та внести на розгляд парламенту законопроєкт про особливості відновлення публічної влади в Криму після його деокупації

У Представництві Президента переконані, що ухвалення законопроєкту створить передумови для ефективної деокупації, зокрема надасть можливість для утворення районних військових адміністрацій та військових адміністрацій на території територіальних громад.

Також органи виконавчої влади зможуть планувати відновлення своїх територіальних підрозділів з урахуванням нового адміністративно-територіального устрою. 

Нагадаємо, українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Читайте також: Зеленський переконаний у квітучому майбутньому Криму після його деокупації

У липні міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтерв’ю Vector заявив, що президент Володимир Зеленський має ідею створити в Криму українську Кремнієву долину, зокрема із супертехнологічним університетом, компаніями, які працюють там цілий рік. 

Раніше Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

29 квітня 2023 року Головне управління розвідки Міноборони України після пожежі на нафтобазі в Севастополі, яка була призначена для Чорноморського флоту держави-агресора, повторила заклик до співгромадян у Криму не перебувати поряд з військовими об’єктами.

Раніше Центр журналістських розслідувань також оприлюднив дані розташування військових об’єктів на півострові, що є легітимною ціллю для ураження. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Відомо, що українські міністерства та державні органи активно працюють над формуванням кадрового резерву для роботи після деокупації Кримського півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter