Добровольця Віктора Мазура, який став на захист Київщини у 2022-му, судять за незаконне зберігання зброї

Дата: 30 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні за незаконне зберігання зброї переслідують добровольця Віктора Мазура, який у 2022 році став на захист Київщини, але невдовзі опинився за ґратами. 

Увагу на справу звернула в колонці на сайті “Цензор.нет” громадська діячка Ольга Сидій

Фото: censor.net

Мазур – боєць Української добровольчої армії. 

Як розповідає Сидій, чоловік вивіз за кордон сім’ю за кілька днів до 24 лютого, а сам повернувся до рідної Димерки на Київщині. 

“Тоді, у березні 2022-го, від моєї хати за 7–8 кілометрів вже були москалі, буряти. Вся ця нечисть уже була в Димерці. Я навіть не збирався нікуди виїжджати – я вернувся спеціально, щоб захищати”, – розповідає доброволець. 

Віктор без обліку та документального підтвердження отримав вогнепальну зброю, як і чимало інших українців у той час, та вирушив боронити Чернігівський напрямок. 

“Видавали (зброю. – Ред.) без записів, без жодних документів. Стався випадок, що поліція зупинила і забрала зброю. Але в цей ж час у Димерці вже була окупація, і росіяни продовжували просуватися далі. Залишалося дуже мала відстань до Броварів. Несправедливо вийшло: я захищаю, а свої ж у спину “стріляють”, – пригадує чоловік. 

Вже 18 березня 2022-го Мазура затримала поліція. Добу його тримали в Броварському районному управлінні та відпустили тільки після приїзду адвокатів.

“Слідчий казав: нічого страшного, бо зараз воєнний стан. Але після цього прийшла повістка до суду. Тільки нещодавно розпочався судовий процес у Броварському районному судді”, – розповідає Віктор. 

Нагадаємо, нещодавно військового засудили до п’яти років за відмову форсувати Дніпро, але він каже, що не міг це зробити через контузію. 

Ухвалювати такі вироки стало можливим після того, як президент Володимир Зеленський, попри критику тисяч українців, посилив відповідальність військових за невиконання наказу. Відтоді суд не зможе призначати м’якше покарання, ніж визначене санкцією статті. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter