У Києві невідомі погрожували військовому та громадському активісту Сергію Гнезділову

Дата: 29 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Військовослужбовець 56 окремої мотопіхотної Маріупольської бригади, активіст і ведучий “++ подкасту” на hromadske Сергій Гнезділов заявив, що під час відпустки в Києві до нього підійшли невідомі люди, які провокували конфлікт та вимагали вибачень за вислови в бік іншого військового – Євгена Карася. Вони назвалися його “людьми”. Гнезділов вважає це тиском і планує написати заяву до правоохоронних органів. 

Про це він розповів у коментарі hromadske.

Сергій Гнезділов. Фото з фейсбуку

За словами Гнезділова, він разом з режисерами Іриною Цілик і Максимом Наконечним, а також програмною директоркою громадської організації “Форум видавців” Софією Челяк виходив з виставки в Українському домі, що в центрі столиці. 

Ірина Цілик пригадала, що після виходу з будівлі до їхньої компанії, а саме до Гнезділова, “кинулися троє міцних хлопців” і “силою відтіснили” від машини. Софія Челяк підтвердила, що нападники підійшли саме до Гнезділова і вимагали вибачень. Вона зауважила, що один з них назвав себе військовим у відпустці. 

“Комічність ситуації в тому, що ми виходимо з виставки дисидентки, яка була вбита в минулому сторіччі. І тут тобі погрожують фізичною розправою. Ти бачиш просто ці чіткі паралелі і стає трішки моторошно навіть, тому що вже ми як суспільство взагалі можемо докотитись тут до такого трешу”, – сказав Сергій. 

Учасники конфлікту кажуть, що нападники назвалися “людьми Карася” – активіста й військовослужбовця Євгена Карася, який був одним з лідерів праворадикального громадського обʼєднання С14, що нині є частиною руху “Основа майбутнього”. Вони вимагали попросити вибачення за те, що військовий в одному зі своїх дописів назвав Карася “довбой*бом”.

“Вони не просто погрожували, вони провокували бійку. Тобто мене врятувало, що я був не самий, що нас було чотири людини. Вони починають газувати, штовхаються, тобто провокують бійку, хоча розуміють, що перший їх ніхто там бити не буде. Починають психологічно тиснути, що “ми тобі там зараз є*ало розіб’ємо”, – розповів Гнезділов. 

Сергій відмовився перепросити, тим часом його компанія викликала поліцію, однак нападники пішли. Наразі невідомо, хто саме підходив до військового. Але, за його словами, є відеозапис інциденту, де “чітко видно цих трьох людей”. 

Згодом його назвали “проросійським організатором гей-парадів”. Сергій заперечив та наголосив, що є засновником фестивалю української культури “Виделкаfest”, який, за його словами, “жодного разу не виступав за якусь відкриту підтримку чи проводив події ЛГБТ-спільноти”. 

“Ну я не знаю, чому я проросійський, тобто це постправда: хто перший на яку аудиторію щось сп*здане, той і правий. Але нам треба цю ситуацію міняти, тому що ми ж не хочемо жити в країні, де всі ходять з охороною під час відпустки”, – наголосив військовий. 

Гнезділов додав, що напише заяву про переслідування до поліції. 

Раніше співзасновниця громадської організації “Медичні лідери”, авторка телеграм-каналу про доказову медицину “Вір мені, я лікарка” та бота “Моя лікарка” Дарина Дмитрієвська заявляла, що їй погрожують прибічники Євгена Карася, лідера руху “Суспільство майбутнього”, заснованого на базі праворадикальної організації С14.

Нагадаємо, що в листопаді 2022 року про подібні переслідування і погрози заявляв ЛГБТ-активіст Едвард Різ, який є публічною трансгендерною людиною. Декілька днів користувачі соцмереж залишали ненависницькі коментарі на його сторінках у соцмережах: бажали смерті, погрожували побиттям та детально описували, як саме треба знищити ЛГБТ-спільноту. Все також почалося тоді, коли Євген Карась оприлюднив у твіттері фотографію Різа з гомофобним підписом.

Євген Карась був лідером праворадикальної організації С14, яка в березні 2020 року заявила про перетворення на молодіжне крило руху “Суспільство майбутнього” і перейменування на “Основу майбутнього”. С14 причетна до низки зривів акцій правозахисників. Крім того, у квітні 2018-го члени С14 розігнали табір ромів на Лисій горі в Києві. Саме з цього випадку в Україні почалася хвиля ромських погромів, що закінчилася вбивством у Львові ромського хлопця Давида Папа

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter