Лікарка-активістка Дарина Дмитрієвська заявляє, що їй погрожують прибічники Євгена Карася

Дата: 13 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Співзасновниця громадської організації “Медичні лідери”, авторка телеграм-каналу про доказову медицину “Вір мені, я лікарка” та бота “Моя лікарка” Дарина Дмитрієвська заявляє, що їй погрожують прибічники Євгена Карася, лідера руху “Суспільство майбутнього”, заснованого на базі праворадикальної організації С14.

Про це активістка повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

Дарина Дмитрієвська. Фото: Стас Карташов

За словами лікарки, після 10 березня їй із сотень акаунтів надходять образи, погрози фізичною розправою та зґвалтуванням. Також вона отримала в приватні повідомлення низку відео: на одному з них людині відрізають голову, на інших – жінці стріляють у голову впритул з рушниці, б’ють битою по голові, або витирають волоссям жінки підлогу. 

Дмитрієвській, за її словами, погрожують, зробити з нею те саме, що й з героями надісланих їй відео. 

Скріншот погрози активістці Дарині Дмитрієвській надісланий з акаунту, підписаного “Слава ЗСУ”

Активістка розповіла, що цькування та погрози почались після її допису про домашнє і гендерно зумовлене насильство. У коментарях до нього Євген Карась образив одну з її підписниць, а Дмитрієвська 10 березня виклала на своїй сторінці скріншот цього спілкування.

 

 

Після цього Євген Карась на сторінках своїх соцмереж зробив допис зі звинуваченнями у бік лікарки. Крім того, у праворадикальному телеграм-каналі “Катарсіс” виклали її персональні і паспортні дані та опублікували фото жінки, яка тримає плакат із закликом вбивати чоловіків з підписом, що це фото Дмитрієвської. 

“Його тг-канали “Катарсис” та інші злили мої персональні та паспортні дані, додали рандомне фото жінки із закликом убивати чоловіків і почали прямо заохочувати мене цькувати”, – пише Дмитрієвська.

За словами Дмитрієвської, у мережі опублікували її контакти, адресу проживання в Києві, прописку і паспортні дані, дівоче прізвище. Після цього вона почала отримувати сотні повідомлень та дзвінків із погрозами вбивством і зґвалтуванням. Активістка зберігає скріншоти погроз, щоб надати їх як докази для кіберполіції. 

Наразі Дарина закрила можливість дзвонити їй через месенджери, а також свій профіль у фейсбуці. Проте невідомі продовжують писати їй в телеграм та на електронну пошту.

Активістка вимагає публічного вибачення за заклики до її цькування. Вона також написала, що не почувається в безпеці сама та хвилюється за рідних.

Нагадаємо, що у листопаді 2022 року, про подібні переслідування і погрози заявляв ЛГБТ-активіст Едвард Різ, який є публічною трансгендерною людиною. Декілька днів користувачі соцмереж залишали ненависницькі коментарі на його сторінках у соцмережах: бажали смерті, погрожували побиттям та детально описували, як саме треба знищити ЛГБТ-спільноту. Все також почалося тоді, коли Євген Карась оприлюднив у твіттері фотографію Різа з гомофобним підписом.

Євген Карась був лідером праворадикальної організації С14, яка в березні 2020 року заявила про перетворення на молодіжне крило руху “Суспільство майбутнього” і перейменування на “Основу майбутнього”. С14 причетна до низки зривів акцій правозахисників. Крім того, у квітні 2018-го члени С14 розігнали табір ромів на Лисій горі в Києві. Саме з цього випадку в Україні почалася хвиля ромських погромів, що закінчилася вбивством у Львові ромського хлопця Давида Папа

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter