В Івано-Франківську чоловік у черзі домагався дівчину: вона зламала йому ніс, захищаючи себе

Дата: 15 Червня 2022
A+ A- Підписатися

В Івано-Франківську невідомий чоловік домагався дівчину в черзі до банкомата. У відповідь на це вона вдарила кривдника. 

Про це повідомили в громадській організації Дом4824.

Постраждала дівчина. Фото: фейсбук-сторінка Дом 4824

Інцидент трапився 14 червня біля одного з банкоматів у місті. Чоловік, як розповідають активістки, задер плаття дівчині та почав її торкатись. У відповідь на таку поведінку та вдарила кривдника й, за її словами, зламала йому ніс. 

“В мене був класний настрій, бо вперше за десять років я почала одягати короткі речі на двір, бо наче поборола дисморфофобію і Різновид неврозу, за якого людина надмірно занепокоєна особливістю свого тіла.. Всі попередні роки влітку я вдягала тільки балахони”, – розповіла потерпіла. 

Попри те що випадок у день інциденту не висвітлили місцеві медіа, його жваво обговорювали в соцмережах. Як зазначають активісти ГО Дом4824, після того як дівчина дала відсіч, на місце прибігла, ймовірно, дружина кривдника, а також зібралися продавчині, які почали засуджувати потерпілу.

“Прибув патруль, і ніхто їй не повірив. Бо чоловік пристойного вигляду, в костюмі, ще й одружений не міг зробити подібне. Якби не камери спостереження в ТЦ, які показали реальну ситуацію, то на дівчину написали б заяву! Це не ок!” – розповідають у ГО.

Про ситуацію активісти вже повідомили представництво Уповноваженої Верховної Ради з прав людини на Франківщині.

Соціальна працівниця організації Юлія Князюк порадила іншим жінкам, які можуть опинитись у такій ситуації, одразу викликати на місце поліцію, щоб зафіксувати випадок, та звертатися по допомогу до Івано-Франківського центру з надання безоплатної правової допомоги. 

Декілька років тому активістки запустили акцію, у межах якої розмалювали вулиці міст фразами, які під час домагань чують від чоловіків. Деякі з учасниць акції ділились власними історіями. Фото: інстаграм-сторінка Catcalls_of_Ukraine

Окрім цього, можна за потреби звернутися в медичний заклад для надання медичної / психологічної допомоги або до кризового центру для надання соціального супроводу, юридичної та психологічної допомоги за номером +38 097 936 91 38.

“Такі ситуації неприпустимі! Суспільству потрібно реагувати на дані випадки, допомагати постраждалим”, – нагадують активістки. 

Соціологічні дослідження показують, що 13% українців особисто знають когось, хто став жертвою сексуальних домагань. Водночас трохи менш ніж половина жертв харасменту, серед яких значно переважають жінки, не зверталися по допомогу. 

На хвилі руху #MeToo українки почали більше розповідати про випадки домагань. Серед тих, хто наважився поділитися своїм досвідом, лейтенантка Валерія Сікал, яка розповіла, як командир її частини в перший робочий день відвіз її до хатинки в лісі, де запропонував заступництво та легке проходження служби в обмін на секс. Після заяви на неї почало тиснути керівництво.

Згодом проведене правозахисниками анонімне опитування серед ветеранок та військовослужбовиць показало, що 70% з них стикались із сексуальними домаганнями або бачили таку поведінку щодо колег.

Ще однією гучною історією, пов’язаною з домаганнями, стали звинувачення на адресу народного артиста України й викладача Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. Івана Карпенка-Карого Володимира Талашка.

Про залицяння з боку чоловіка розповіли щонайменше шестеро студенток. Одна з них зізнавалася, що імітувала втрату свідомості, щоб налякати його та втекти. Жінок, які наважилися розповісти про домагання, цькували. 

Нагадаємо, що декілька років тому активістки запустили акцію, у межах якої розмалювали вулиці міст фразами, які під час домагань чують жінки від чоловіків на кшталт “А твоє личко таке ж гарне, як і сіднички?” чи “Не ламайся”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter