У Києві пройшла акція проти сексуальних домагань в армії

Дата: 06 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

У день Збройних сил України активісти правозахисної організації Amnesty International разом з учасницями проєкту «Невидимий батальйон» влаштували акцію солідарності з військовослужбовцями проти сексуальних домагань в армії.

Про це повідомляють на сайті Amnesty International.

Правозахисниці розмістили на Михайлівській площі манекени у жіночій військовій формі, аби наголосити: військовослужбовиця — не об’єкт, її тіло й особисті кордони мають лишатися недоторканими. 

Фото: Amnesty International

Мета заходу не лише показати, що особисті кордони військових мають лишатися недоторканними незалежно від статі, але й розповісти про випадки таких домагань. Адже, за словами організаторів, зазвичай ці історії замовчуються через страх осуду з боку суспільства чи неможливість притягнути винних до відповідальності.

“Українське суспільство має знати, що справи про сексуальні домагання в армії ефективно не розслідуються, не доходять до суду, а кривдники залишаються не покараними. Через страх, осуд і зневіру в правоохоронні органи постраждалі не заявляють про ці злочини в поліцію. Наше завдання сьогодні — зняти табу з цієї теми, домогтися об’єктивних і своєчасних розслідувань та покласти край гендерно обумовленому насильству у професійних військових структурах“, — зазначила директорка Amnesty International в Україні Оксана Покальчук.

Координаторки проєкту “Невидимий батальйон”, які також були присутні на акції, розповіли, що провели анонімне опитування серед ветеранок та ветеранів – за даними проєкту, приблизно 70% опитаних були постраждалими або свідками сексуальних домагань в українській армії.

 “Наш проєкт має на меті допомогти українському війську запровадити світові стандарти безпеки й протидії сексуальним домаганням. Ми прагнемо зробити військову службу в Україні більш професійною, престижною та безпечною і для чоловіків, і для жінок, аби укоренити у суспільстві ідею того, що сильна та професійна армія існує лише за умови поваги до особистих кордонів та людської гідності”, – зазначила координаторка проєкту “Невидимий батальйон” Марина Лазаренко.

Згодом військового звинуватили ще й у знущанні з солдатів. Його заступник розповів тоді, що командир змушував промивати шлунок солдатам, які нібито вживали алкоголь. Водночас процедуру він примушував знімати на відео, а потім шантажував хлопців цими записами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter