Жінку, яка звинуватила актора Талашка у зґвалтуванні, цькують у мережі

Дата: 10 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Дівчина на ім’я Марія Матрос, яка звинуватила народного артиста України й викладача Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. Івана Карпенка-Карого Володимира Талашка у зґвалтуванні, зіткнулася зі цькуванням у мережі після розповіді.

Про це вона повідомила у фейсбуку.

Повідомлення, які почала отримувати жінка після розповіді про зґвалтування

7 вересня Матрос опублікувала на своїй сторінці у фейсбуку розповідь про те, як її 17-річну зґвалтував Талашко. Дівчина приїхала до актора, щоб підготуватися до вступних іспитів, однак той привів її у власну квартиру та почав чіплятись. 

“Чому 14 років тому я не звернулася в поліцію? Напевно, тому, що для мене це було шоком. Я уявити собі не могла, що він може так зі мною вчинити. Ми вирішили, що не будемо надавати розголосу випадку, тому що розуміли, що довести це буде складно: заслужений артист і молода дівчина – кому повірять?” – розповідає вона.

Допис на сторінці Матрос зібрав понад чотири сотні вподобань та більш ніж дві сотні коментарів, серед яких чимало негативних. 

“Кожна шл****ра стала в чергу про інтим з кимось відомим, ще копійчинку отримала від організатора травлі, пора судити за брехню, все бездоказове, це наклеп!” – написав один з коментаторів. 

За деякий час жінка додала до публікації скріншоти повідомлень, які отримала від сторонніх людей. Ті звинувачували її в брехні та погрожували, що “за наклеп колись у лоб прилетить бумеранг”. 

Фото: фейсбук-сторінка Володимира Талашка

Матрос планує проконсультуватися з адвокатом, однак судитися “ні з ким” не збирається. 

“І хотіла б, щоб мене не почали переслідувати. Я хотіла підтримати рух, показати масштаб, показати його жертвам, що вони не одні. Що є я, яка не побоялася від імені нас усіх сказати про це відкрито”, – каже вона. 

Наразі вже шість жінок звинуватили актора Талашка в сексуальних домаганнях: чоловік запрошував їх додому, де торкався та чіплявся. Одна з дівчат розповідала, що імітувала втрату свідомості, щоб налякати актора та втекти. Після розголосу Талашка відсторонили від викладання в університеті Карпенка-Карого, а виш створив комісію, що має вивчити заяви всіх жінок.

Своєю чергою активістки підготували звернення до посадовців, у якому закликають їх до системних змін у протидії домаганням у вишах. Його можуть підписати всі охочі.

Нагадаємо, що 13% українців особисто знають когось, хто став жертвою сексуальних домагань. Водночас трохи менш ніж половина жертв харасменту, серед яких значно переважають жінки, не зверталися по допомогу.

Українки, які служать в армії, дедалі частіше говорять про сексуальні домагання. Так, наприкінці 2018 року лейтенантка Валерія Сікал розповіла, як командир її частини в перший робочий день відвіз її до хатинки в лісі, де запропонував заступництво та легке проходження служби в обмін на секс. 

ZMINA зібрала поради експертів, юристів та правозахисників про те, як діяти й куди звертатись у разі сексуальних домагань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter