Народного артиста України, педагога театрального вишу Володимира Талашка звинуватили у сексуальних домаганнях

Дата: 10 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Народного артиста України й викладача Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. Івана Карпенка-Карого Володимира Талашка звинуватили в сексуальних домаганнях до студенток та абітурієнток. За фактом цього Міністерство культури та інформаційної політки почало службове розслідування. 

Про два випадки домагань на своїй сторінці у фейсбуку написав сценарист Богдан Панкрухін.     

Володимир Талашко

Як розповів Панкрухін, виконавець ролі Сергія Скворцова у фільмі Леоніда Бикова “У бій ідуть одні “старики”, педагог й художній керівник факультету дикторів-тележурналістів університету ім. Карпенка-Карого Талашко вже “понад 20 років дозволяє собі домагатися не тільки студенток, але й абітурієнток, які закінчили школу і прийшли вступати”.

Так, у своєму дописі сценарист зазначив, що вирішив зібрати історії про домагання у виші та театральній спільноті, зокрема після статті щодо п’єси “Бути Майстром”, яка розповідала про подібні випадки з боку нині покійного народного українського артиста Давида Бабаєва.

“Мені написали дві дівчини, які свого часу зіткнулися з цим [з боку Талашка] і були травмовані його діями. Скажу одразу, героїні цих історій знайшли в собі сили вирватися в останній момент і не дати можливості Талашку перейти межу, але стає страшно від тієї думки, що таких історій сотні і комусь пощастило менше. Чи потрібно говорити, що психіка людини може дуже сильно похитнутися після того, як літній педагог заганяє тебе в кут і намагається схилити до того, чого ти при здоровому глузді ніколи б не захотів і про що б не подумав”, — написав Панкрухін. 

У публікації він наголосив, що раніше у жертв [сексуального насильства] не було можливості заявити про це відкрито, оскільки з великою ймовірністю їх би у відповідь засудило суспільство фразами на кшталт: “Сама винна, та не міг шановний і улюблений усіма артист такого зробити!” 

“Але часи змінюються, і сьогодні, якщо ти перевищив свої повноваження заради задоволення власних потреб шляхом примусу іншої людини, то понесеш за це покарання”, – переконаний Панкрухін.  

Сценарист опублікував у своєму дописі історії двох дівчат – Юлії Бізрул та Вікторії Муштей, за словами яких, їх домагався Талашко.  

Першій, Юлії Бізрул, було 13 років, коли вона познайомилася з Талашком. Дівчина з дитинства займалася в театрі в рідному місті. На одному з фестивалів керівник її театру познайомив Бізрул з Талашком: 

“Талашко одразу сказав, що я – талант, що мені обов’язково потрібно вступати, і дав візитівку, пообіцявши допомогти, показати університет Карпенка-Карого, познайомити з викладачами та підготувати до творчого відбору. Ну і мама моя, звісно, зберегла цю візитівку на майбутнє. Приблизно через два роки, коли мені потрібно було їхати на творчий відбір, мама витягла цю візитівку і сказала: “Телефонуй!” 

По телефону педагог пообіцяв дівчині зустріти її на вокзалі та показати університет. Потяг Бізрул прибув до Києва вранці, Талашко зустрів її з квітами та повіз до себе, бо “університет ще був зачинений”. Педагог також сказав, що “послухає її програму” та дасть поради.  

Вже у своїй квартирі народний артист запропонував дівчині сходити в душ “з дороги”, тій було ніяково відмовитися, вона подумала, що від неї “погано пахне”.   

“Потім Талашко дістав фотоапарат і запропонував мене пофотографувати, сказав, що це його хобі, що він всіх фотографує. Я думаю: “Ну коли приїхала вже на акторський вступати, то потрібно і фотографуватись. Тут і почалося це: “А ось тут припустіть, тут зніміть”. Так він мене роздягнув по пояс, а потім почав до мене чіплятися. Я була просто шокована, не знала, що мені взагалі робити в цій ситуації, як все зупинити і втекти з цієї квартири. В Києві я була вперше, не розуміла, де я, мобільного телефону в мене не було, був лише квиток додому на вечір. За цими думками, я не зрозуміла, як ми опинилися в спальні, я вже лежала на ліжку, а він мене цілував. В той момент я згадала дівчину з нашого колективу, яка постійно робила вигляд, що втрачає свідомість, привертаючи до себе увагу (так ми гадали). І ось в цій ситуації я теж неочікувано зробила вигляд, що втратила свідомість. Причому я це зробила двічі або тричі”, – розказала Бізрул.  

Натомість у Мінкульті ініціювали службове розслідування у зв’язку зі звинуваченнями на адресу Талашка в сексуальних домаганнях. 

“Міністерство глибоко стурбоване через звинувачення одного з викладачів в неприпустимій поведінці щодо колишніх студенток… Закликаємо керівництво університету сприяти оперативній і всебічній перевірці всіх наведених випускницями фактів”, – йдеться в заяві органу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter