Скандал з актором Талашком: активісти просять владу про системні зміни у протидії домаганням у вишах

Дата: 13 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Асоціація жінок-юристок України “ЮрФем” ініціювала звернення до представників влади, зокрема до першої леді Олени Зеленської, міністрів культури, освіти та внутрішніх справ щодо ситуації із сексуальними домаганнями в Україні при здобутті вищої освіти. Воно з’явилося на тлі скандалу з народним артистом, викладачем Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого Володимиром Талашком.

Текст звернення оприлюднений на сторінці асоціації, підписати його можуть всі охочі.

Джерело: фейсбук-сторінка Володимира Талашка

“Ми хочемо звернути увагу на ситуацію з сексуальними домаганнями, з якими стикається абітурієнтство і студентство під час здобуття вищої освіти. Звернути увагу на питання запобігання сексуальним домаганням, необхідності запровадження гендерних політик та дієвих механізмів оскарження дискримінації та підтримки студентства та викладацтва, що наважуються говорити про це”, – говориться у документі. 

Згідно з дослідженням “ЮрФем”, 45,37% опитаних юристками студенток та студентів стикалися із сексистськими висловлюваннями та діями сексуального характеру з боку викладачів. Випадки публічного обурення тією чи іншою ситуацією трапляються нечасто, до судів в силу різних причин доходить зовсім не багато справ, уточнюється в тексті звернення.

“Тому хочемо акцентувати на цій проблемі через привернення Вашої уваги до неприпустимої ситуації, яка склалася у Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого”, – звернулися підписанти до Зеленської. 

Вони наголосили на тому, що за багато років викладання Талашка лише зараз його студентки змогли розповісти про сексуальні домагання та спонукання до інтиму з його боку. І таких стає все більше. Як випливає з розповідей постраждалих, один із найдавніших випадків трапився ще у 90-х роках, найсвіжіший – цього року. 

Актори, режисери, сценаристи зазначають, що їм відомі історії про таку багаторічну поведінку Талашка, а також інших викладачів даного університету”, – говориться у зверненні.

Активісти та активістки наполягають як на ретельному розслідуванні окремого випадку сексуальних домагань з боку Талашка, так і на системних змінах, котрі можуть позитивно вплинути на подібні ситуації надалі. 

Вони попросили міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка та міністра освіти і науки Сергія Шкарлета сприяти повному і неупередженому розслідуванню ситуації з Талашком та ініціювати його звільнення з посади викладача Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпенка-Карого в разі доведення вини.

Від міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського підписанти зажадали негайного та неупередженого розслідування  сексуальних домагань з боку Талашка до своїх студенток та інших подібних справ. 

Розслідування на наявність харасменту і сексуальних домагань до студенток з боку викладачів треба провести в інших закладах вищої освіти, які підпорядковані Міністерству культури та інформаційної політики України та Міністерству освіти, уточнюється у зверненні. 

Щодо структурних змін, активісти, зокрема, вважають за необхідне проведення Міністерством освіти і науки гендерного аудиту ЗВО, розробки та поширення типового меморандуму гендерної рівності та механізму оскарження сексуальних домагань і сексуального насильства, а також проведення інформаційних кампаній задля поширення знань щодо можливостей оскарження дискримінації та запобігання сексуальним домаганням.

Від Уповноваженої ВРУ з прав людини активісти вимагають реалізації нею повноважень, передбачених ст. 9 ЗУ “Про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків” стосовно сфери освіти. 

До Уповноваженої з питань гендерної політики вони звернулися з проханням приділити увагу ситуації, що склалася, сприяти підтримці постраждалих від гендерно зумовленого насильства та розвивати політику боротьби з гендерно зумовленим насильством у ЗВО та протидії гендерним стереотипам тощо. 

Звернення ініціювали та підписали журналістки та журналісти, громадські та культурні діячки та діячі, правозахисниці та правозахисники.

Нагадаємо, що про два випадки сексуальних домагань з боку педагога розповіли дві дівчини – абітурієнтка та студентка вишу на момент, коли сталися інциденти. Талашко запрошував їх додому, де, за їхніми словами, вдавався до сексуальних домагань. 

Згодом інші жінки та дівчата почали ділитися схожими історіями. Зокрема, випускниця університету ім. Карпенка-Карого тележурналістка Яніна Соколова у дописі на фейсбуку зазначила, що “Талашко там не один такий”. Крім того, зі звинуваченнями виступила й інша журналістка – Ірина Сампан

12 серпня актора та педагога відсторонили від викладання на час розслідування. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter