Актора та педагога Володимира Талашка відсторонили від викладання

Дата: 12 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Народного артиста України й викладача Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. Івана Карпенка-Карого Володимира Талашка, якого напередодні звинуватили в сексуальних домаганнях студенток та абітурієнток, відсторонили від викладання. Чоловік спростовує звинувачення на свою адресу. 

Про це повідомила проректорка університету з наукової роботи Галина Миленька в ефірі “Громадського радіо”. 

Фото: фейсбук-сторінка Володимира Талашка

В університеті вже створили робочу групу для з’ясування причин і фактів, викладених колишніми студентками та абітурієнтками. Наразі Талашко знаходиться у відпустці, але з першого вересня його відсторонять від роботи на час дії комісії. 

“Розслідування ми не маємо права проводити та й не знаємо формату його проведення. Зараз усі проректори та викладачі у відпустках, ми електронною поштою надіслали їм матеріали, які знайшли. Першого вересня комісія почне роботу. Сьогодні вона вивчає матеріали. Скільки це триватиме, я сказати не можу, бо не є юристкою. Талашко набрав перший курс, але є кому замінити його”, – розповіла Миленька. 

У дописах про можливі факти сексуальних домагань фігурує ім’я ще одного викладача вишу. Він, як і Талашко, спростовує ці твердження. 

“Йому надісланий матеріал для ознайомлення та щоб він виклав з цього приводу свою точку зору. Він обурений з написаного”, – говорить Миленька. 

За словами речниці Amnesty International Ukraine Катерини Мітєвої, наразі правильним кроком для студенток, які заявили про домагання, буде звернення напряму до університету. 

“Так він не зможе відхреститися від проблеми, мотивуючи це тим, що не було жодних заяв. Це буде елементом доказової бази, яку зможе надалі брати до уваги поліція при розслідуванні. Якщо така ситуація непоодинока, це може дати певний сигнал іншим потенційним постраждалим звернутися по захист, зрозуміти, що вони не самі”, – говорить Мітєва. 

Водночас, як нагадує вона, не слід забувати й про терміни давності притягнення до відповідальності. Наразі у Кримінальному кодексі нема статті про домагання, а справи за статтею про примушування до вступу в статевий зв’язок розслідують неохоче. 

“Не так багато успішних кейсів, коли кривдники були покарані за цією статтею. Це питання потрібно розв’язувати на законодавчому рівні також”, – констатує Мітєва.

Нагадаємо, що про два випадки сексуальних домагань з боку педагога розповіли дві дівчини – абітурієнтка та студентка вишу на момент, коли сталися інциденти. Талашко запрошував їх додому, де, за їхніми словами, вдавався до сексуальних домагань. 

Згодом інші жінки та дівчата почали ділитися схожими історіями. Зокрема, випускниця університету ім. Карпенка-Карого тележурналістка Яніна Соколова у дописі на фейсбуку зазначила, що “Талашко там не один такий”. Крім того, зі звинуваченнями виступила й інша журналістка – Ірина Сампан

Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка Володимира Талашко

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter