Після заяви про домагання на військовослужбовицю з Чернігівщини тисне керівництво – правозахисниця

Дата: 26 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Керівництво Чернігівського обласного військкомату змушує підполковницю Ольгу Деркач, яка нещодавно заявила про сексуальні домагання з боку керівника, перевестися чи звільнитися зі служби. 

Про це повідомила координаторка Медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова у фейсбуку. 

Ольга Деркач. Фото: Gorod.cn.ua

Ольга Деркач – підполковниця з Чернігова, яка 12 років працює в обласному військкоматі. Жінка має 25 років вислуги та свого часу вісім місяців провела в зоні АТО. 

Помічати домагання з боку начальства вона почала у 2016 році. Військовий комісар, полковник Олександр Криворучко, з яким вони прийшли працювати в комісаріаті майже одночасно, дозволяв собі робити непристойні натяки, обговорювати зовнішність Деркач та навіть торкатись. 

Як розповідала жінка журналістам, після ранкового шикування на плацу Криворучко цілував декількох наближених до себе жінок, через що на роботі йому навіть дали прізвисько “заслужений цілувальник військкомату”. 

За п’ять років підполковниця Деркач неодноразово зверталася до інстанцій у Збройних силах та Міноборони та просила відреагувати на поведінку колеги, однак коли допомоги не отримала, то звернулася до поліції та медіа. 

“Після того як історія підполковника Деркач стала публічною, деякі інші жінки з військкомату також зважилися заявити про домагання з боку Криворучка. Але далеко не всі, бо не всі готові ризикувати сімейним життям, кар’єрою, репутацією, щоб заявляти про такі речі публічно”, – розповідає правозахисниця Решетилова. 

Після розголосу у військкоматі призначили службову перевірку, яка має спростувати чи підтвердити слова Деркач. Однак, як зазначає Решетилова, на час проведення перевірки Криворучка не усунули з посади, а тому підлеглі, які погодилися свідчити проти нього, бачать його щодня.

“Він усім своїм виглядом демонструє, що йому все зійде з рук, а їм служити під його командуванням. Ясно, що в такій ситуації більшість потерпілих і свідків просто відмовляється свідчити”, – каже вона.

Олександр Криворучко. Фото: Politica

Керівництво почало тиснути й на військовослужбовицю. 

“Її безпосередній начальник раптом заявляє про її службову невідповідність, з нею ведуться розмови про необхідність переведення чи звільнення зі служби, їй розповідають, що після такого скандалу її нікуди на службу не візьмуть. Ольга зазнає жорсткого булінгу. Якісь люди дозволяють собі публічно обговорювати її зовнішність, вік, писати дуже неприємні речі. На щастя, підполковник Деркач – сильна людина і намагається на все це не реагувати”, – продовжує Решетилова. 

За словами правозахисниці, до полковника Криворучка вже виникали питання в минулому. У 2009 році він побив підлеглого, а згодом суд визнав Криворучка, який тоді обіймав посаду заступника начальника комісаріату, винним. Однак замість позбавлення волі Криворучку оголосили неповну службову відповідність, а тому він продовжив службу.

За характером неврівноважений, здатний до хитрощів. У колективі практикує: одних наблизити до себе, а інших нізащо цькувати. Офіцер обтяжений якимось невирішеними сімейними проблемами”, – йдеться в характеристиці на Олександра Криворучка, засвідченій печаткою попереднього військового комісара Ярослава Рутара від 12.08.2009.

Звинувачення в домаганнях Криворучко відкидає та навіть погрожує подати позов проти Деркач за нібито наклеп. Наразі поліція внесла матеріали справи до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею “Примушування особи без її добровільної згоди до здійснення акту сексуального характеру з іншою особою”. Як покарання за домагання військовий може отримати штраф або арешт на строк до шести місяців.

Нагадаємо, що за 10 років кількість жінок в українській армії збільшилась у 15 разів. Станом на 2019 рік у ЗСУ за контрактом служили понад 27 тисяч військовослужбовиць. 

Однак останнім часом жінки дедалі частіше говорять про сексуальні домагання, з якими стикаються під час служби. Так, наприкінці 2018 року лейтенантка Валерія Сікал розповіла, як командир її частини в перший робочий день відвіз її до хатинки в лісі, де запропонував заступництво та легке проходження служби в обмін на секс.

Згодом військового звинуватили ще й у знущанні із солдатів. За свідченнями колег, він змушував промивати шлунок солдатам, які нібито вживали алкоголь. Водночас процедуру він примушував знімати на відео, а потім шантажував хлопців цими записами.

Проведене правозахисниками анонімне опитування серед ветеранок та військовослужбовиць показало, що 70% з них стикались із сексуальними домаганнями або бачили таку поведінку щодо колег.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter