Очільницею Офісу генпрокурора стала Ірина Венедіктова

Дата: 17 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Верховна Рада призначила на посаду очільниці Офісу Генерального прокурора чинну в.о. голови ДБР Ірину Венедіктову.

Рішення про призначення підтримали 269 народних депутатів.

Президент Володимир Зеленський, який представляв кандидатуру Венедіктової в парламенті, зазначив, що вперше посаду генерального прокурора обійматиме жінка. Венедіктова пообіцяла виконувати свої обов’язки чесно та сумлінно і відновити “потужну інституцію”.

Відомо, що проти призначення Венедіктової голосували фракції “Голос” і “Європейська солідарність”.

Одразу після призначення Венедіктової заступник голови Офісу генпрокурора Віктор Чумак написав заяву на відставку. 

Я вже двічі хочу подякувати від нашої команди всім тим, хто в нас вірив і нас підтримував.

Опубліковано Віктором Чумаком Вівторок, 17 березня 2020 р.

“Я вже двічі хочу подякувати від нашої команди всім тим, хто в нас вірив і нас підтримував”, – написав він на своїй сторінці у фейсбуку. 

Нагадаємо, що наприкінці минулого року Ірину Венедіктову призначили на посаду тимчасової виконувачки обов’язків директора ДБР. До цього 41-річна юристка з Харкова відповідала за судову реформу в команді ще кандидата в президенти Володимира Зеленського. Відомо, що Венедіктова вибула з конкурсу до Верховного Суду 2016–2017 років, адже отримала менший за мінімально допустимий бал за результатами іспиту.

Під час своєї роботи в ДБР Венедіктова відзначилася декількома гучними скандалами та заявами. Так, зокрема, вона призначила на посади своїх заступників Олександра Бабікова та Олександра Соколова. Перший відомий тим, що працював у юридичній фірмі Aver Lex, яка захищала експрезидента Віктора Януковича. Після призначення Бабіков намагався спростувати інформацію активістів про зв’язки з колишнім президентом, проте згодом на підтвердження їхніх слів з’явилися документи. 

Щодо Соколова, то журналісти повідомляли про його зв’язок з тимчасовою очільницею ДБР через бізнес дружини. Наразі Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження за позовом про визнання протиправним рішення про призначення обох чиновників.

Окрім цього, за Венедіктової керівником відділу з розслідування справ Майдану в ДБР призначили Олександра Буряка, який причетний до корупційної справи судді Вовка з Окружного адміністративного суду Києва.

Також Венедіктова відома тим, що пропонувала скасувати закон про амністію майданівців, адже він нібито заважає притягати до відповідальності причетних до вбивств силовиків. Колишній керівник Офісу генпрокурора Руслан Рябошапка називав цю ідею безглуздою та різко критикував колегу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter