“Безглузда ідея”: Рябошапка розкритикував ідею Венедіктової про скасування амністії для майданівців

Дата: 05 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка розкритикував ідею т.в.о. директора Державного бюро розслідувань Ірини Венедіктової щодо скасування закону про амністію майданівців.

Про це він сказав у Верховній Раді, повідомляє Укрінформ.

Про ідею скасування закону щодо недопущення переслідування і покарання учасників Майдану, який ухвалили ще у 2014 році, Венедіктова розповіла наприкінці лютого. На її думку, закон заважає справедливому розслідуванню вбивств 13 правоохоронців.

“Якщо ми хочемо справедливого і чесного розслідування, то цей закон треба скасувати”, – казала вона.

На думку Рябошапки, ідея щодо скасування амністії є безглуздою з юридичного погляду і жодним чином не покращить ситуації з розслідуваннями.

“Але цей закон необхідно було б змінити. Тому що там є щонайменше одна норма, яка заважає розслідувати справи, незалежно від того, хто міг бути особою, яка вчинила ці злочини. Ця норма, зокрема, стосується неможливості збирати докази, зберігати інформацію. Цю норму необхідно поправити”, – зауважив генеральний прокурор. 

Нагадаємо, що всього під час Євромайдану постраждали дві з половиною тисячі людей, 104 з них загинули. 48 осіб загинули внаслідок розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року. 80 людей дістали поранення саме від обстрілів з боку “Беркуту”. Усі злочини, скоєні під час Революції гідності, умовно об’єднано в одну велику “справу Майдану”, яка налічує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують убивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).

Наприкінці минулого року між Росією та Україною на контрольно-пропускному пункті “Майорське” відбувся обмін. У межах цього обміну Україна видала п’ятьох беркутівців, зокрема Павла Аброськіна, Сергія Зінченка та Олега Янишевського, обвинувачених у розстрілах на Майдані.

Згодом двоє з них повернулися до Києва та написали відкрите звернення, де наголосили, що п’ять років, поки йшов розгляд справи, їх тримали за ґратами за злочини, яких вони нібито не скоювали. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter