“Я повертав живих”: між Росією та Україною відбувся обмін утримуваними

Дата: 29 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

29 грудня між Росією та Україною на контрольно-пропускному пункті “Майорське” відбувся обмін. Бранці Кремля військовим літаком прибули до аеропорту “Бориспіль”. 

 

Росія повернула 81 громадянина, з них 76 повернулися на підконтрольну Україні територію. Україна готова була видати 141 особу, але 17 людей відмовилися повертатися на територію ОРДЛО. В результаті Україна видала 127 утримуваних. 

Служба безпеки  України (СБУ) оприлюднила повний список в’язнів Кремля, які повернулися до України. Із них –  12 військовослужбовців та 64 цивільних. 

Військові:

1. Воскобойник Володимир Володимирович;
2. Геймур Олександр Юрійович;
3. Глондар Сергій Вікторович;
4. Дєєв Іван Анатолійович;
5. Дуванов Кім Володимирович;
6. Євтушок Юрій Олександрович;
7. Жемелинський Василь Леонідович;
8. Іванчук Сергій Олександрович;
9. Коріньков Олександр Олександрович;
10. Пантюшенко Богдан Валерійович;
11. Пундор Борис Йосипович;
12. Фурсов Роман Вікторович. 

Цивільні:

1. Алоян Едуард Фарамазович;
2. Анікімов Віталій Андрійович;
3. Асєєв Станіслав Володимирович;
4. Багненко Лариса Олександрівна;
5. Батрак Дмитро Володимирович;
6. Бражников Євген Миколайович;
7. Бурцев Володимир Євгенович;
8. Буянов Віталій Олександрович;
9. Вороніна Вікторія Олегівна;
10. Галазюк Олег Дмитрович;
11. Гісь Роман Володимирович;
12. Гончарова Тетяна Олександрівна;
13. Горбань Євген Юрійович;
14. Горбулич Тетяна Миколаївна;
15. Губкіна Ольга Михайлівна;
16. Данильченко Олександр Олександрович;
17. Данильченко Володимир Олександрович;
18. Деркач Василь Іванович;
19. Єременко Валентина Олександрівна;
20. Женчус Андрій Відмантасович;
21. Завальна Олена Юріївна;
22. Завацький Вадим Юрійович;
23. Карачор Наталія Іванівна;
24. Карпук Дмитро Валерійович;
25. Катишев Іван Олександрович;
26. Керюхін Сергій Миколайович;
27. Коваль Денис В’ячеславович;
28. Коркішко Роман Вікторович;
29. Кочмурадов Андрій Анатолійович;
30. Кривошеєв Яків Михайлович;
31. Кулаков Олег Володимирович;
32. Кулиш Ігор Валерійович;
33. Лазарєва Олена Вікторівна;
34. Мальцева Зінаїда Миколаївна;
35. Мухіна Анастасія Володимирівна;
36. Ніколаєв Сергій Олександрович;
37. Олійник Денис Анатолійович;
38. Пауков Олександр Сергійович;
39. Печонкін Станіслав Миколайович;
40. Писанець Роман Юрійович;
41. Полікарпов Кирило Сергійович;
42. Поляков Олександр Геннадійович;
43. Репетило Олександр Петрович;
44. Робак Сергій Вікторович;
45. Романченко Валерій Олександрович;
46. Савін Василь Костянтинович;
47. Секацький Денис Валерійович;
48. Семенов Валерій Михайлович;
49. Семиренко Анатолій Олександрович;
50. Соколов Валерій Анатолійович;
51. Сорокіна Олена В’ячеславівна;
52. Сугерей Олег Вікторович;
53. Тарасюк Валерій Олександрович;
54. Теорентер Максим Олександрович;
55. Терещенко Галина Іванівна;
56. Тимофєєв Олександр Леонідович;
57. Тучин Юрій Олексійович;
58. Усатюк Сергій Володимирович;
59. Халимендик Вадим Вікторович;
60. Циганюк Євген Валентинович;
61. Чуйкова Марина Володимирівна;
62. Шейтер Руслан Олексійович;
63. Ярмишко Алла Іллінічна;
64. Яровий Андрій Михайлович.

Росія звільнила журналіста Радіо Свобода Станіслава Асєєва (Васін) та дописувача з міста Чистякове Донецької області Олега Галазюка.

За даними журналістки журналу “Фокус” Тетяни Катриченко, Росія передала не всіх військових. Вона назвала вісім імен.

Віталій Чміль (36-та бригада морської піхоти), у полоні з 2 травня 2018 року;
– Андрій Качинський (128-ма окрема гірсько-штурмова бригада), у полоні представників незаконних збройних формувань із 29 грудня 2018 року;
– Станіслав Панченко (58-ма окрема мотопіхотна бригада), у полоні із 17 січня 2019 року;
– Микола Гриненко (79-та десантно-штурмова бригада), у полоні з 23 січня 2019 року;
– Ігор Мирончук (128-ма окрема гірсько-штурмова бригада), у полоні з 9 лютого 2019 року;
– Юрій Гордійчук (53-тя окрема механізована бригада), у полоні з 22 травня 2019 року;
– Павло Корсун (53-тя окрема механізована бригада), у полоні з 22 травня 2019 року;
– Віктор Шайдов (53-тя окрема механізована бригада), у полоні з 22 травня 2019 року.

В аеропорту “Бориспіль” бранців Кремля зустрічали президент України, рідні та близькі. 

Президент України Володимир Зеленський подякував усім причетним до обміну та лідерам Нормадської четвірки, завдяки яким відбувся обмін. Він повідомив, що звільнені шість громадян України лишилися на тимчасово окупованій території, бо у них там живуть сім’ї. 

Пізно ввечері 28 грудня Апеляційний суд Києва змінив запобіжний захід і відпустив із СІЗО ексспецпризначенців “Беркуту” Павла Аброськіна, Сергія Зінченка та Олега Янишевського, обвинувачених у розстрілах на Майдані. Під час засідання суду прокурор Сергій Куций підтвердив, що обвинувачені входять до списку на обмін. Ще двох колишніх співробітників спецпідрозділу раніше перевели під домашній арешт. Усіх п’ятьох суд звільнив під особисте зобов’язання.

Окрім цього, напередодні Фрунзенський райсуд Харкова засудив до довічного з конфіскацією майна і звільнив із зали суду організаторів теракту в Харкові 2015 року, повідомляє BBC News Україна. Йдеться про так званих “харківських партизанів” Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького та Сергія Башликова. Закладена на узбіччі проспекту Маршала Жукова міна уразила під час акції до річниці подій Майдану 13 осіб. Четверо тоді загинули, зокрема одинадцятикласник Данило Дідик та студент-першокурсник Микола Мельничук. 

Володимир Дворніков, Віктор Тетюцький та Сергій Башликов

Разом з тим, 26 грудня стало відомо про звільнення з під варти Миколи Бутрименка. Чоловіка засудили до 8 років “за фінансування” тероризму” після того, як у липні 2014 року під час операції з евакуації двох українських пілотів з підконтрольної сепаратистам території загинули десятеро бійців 3-го полку спецпризначення, ще кілька потрапили у полон. За даними слідства, саме Микола Бутрименко, на фермі якого ночували спецпризначенці, повідомив про них незаконному збройному формуванню, представники якого оточили і розстріляли українських бійців. За “законом Савченко” перебувати у в’язниці йому залишалося близько року.

Офіційного списку осіб, яких Україна передала Росії, у день обміну не оприлюднено. За словами адвоката Валентина Рибіна, Україна передала на непідконтрольну територію бразильця Рафаеля Лусваргі, який воював на боці незаконних збройних формувань, та п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані. 

Голова СБУ Іван Баканов вважає, що в питанні обміну “не буває ідеальних конфігурацій”.

“Це завжди спроба витиснути максимум із наявних можливостей. Головне – нам вдалося досягнути результату”, – вважає очільник СБУ.  

Низка українських громадських організацій різко розкритикувала передання Росії обвинувачуваних у розстрілах на вулиці Інститутській, назвавши такий крок “величезною загрозою для системи правосуддя та верховенства права”. Активісти наголошують, що правосуддя не може бути заручником побажань держави-агресора

“Ми усвідомлюємо як біль сімей полонених, котрі чекають рідних додому, так і розпач родин Героїв Небесної сотні, котрі чекали на покарання вбивць за звірські розстріли їхніх близьких на Майдані… Ми розуміємо, що це рішення влади на вимогу Кремля підважує цінності верховенства права, справедливості і гідності та може розділити суспільство, посіявши ненависть між різними групами українців. Коли суспільство постає перед таким складним вибором, справедливість має захистити незалежний арбітр – суд та прокуратура. На жаль, ані суд, ані прокуратура не змогли виконати свій конституційний обов’язок у справі про розстріли Героїв Небесної сотні”, – йдеться в заяві, яку підписали 16 громадських організацій.

Автори заяви нагадують, що обвинувачені вже не один рік перебувають під вартою – найсуворішим запобіжним заходом за вчинення масових убивств на Майдані в лютому 2014 року. За їхніми словами, всі обставини справи та вже продемонстровані в суді докази підтверджували доцільність і необхідність взяття під варту обвинувачених до ухвалення їм вироків.

“Натомість ми стали свідками того, як різко та очевидно система правосуддя підміняє закон політичним рішенням. Без вироку в справі тa всупереч законним підставам вчиняються дії, спрямовані на зміну запобіжних заходів обвинуваченим з метою звільнення беркутівців з-під варти. Ми впевнені, що такі дії та рішення влади руйнують залишки довіри до системи правосуддя та насамперед до останніх спроб реформувати як прокуратуру, так і судову систему. Адже будь-які спроби очищення прокуратури та судів втрачають свою доцільність, коли натикаються на політичне “ручне” керування з боку влади всупереч вимогам закону”, – йдеться в заяві.

Цей документ підписали, зокрема, Адвокатська дорадча група, Центр протидії корупції, Transparency International Ukraine, “Автомайдан”, Центр політико-правових реформ, Центр громадського моніторингу та досліджень, Центр економічної стратегії, StateWatch, Фундація DEJURE, Рух “ЧЕСНО”, БФ “Восток-SOS”, ГО “Правозахисна ініціатива”.

Володимир Зеленський заявив, що передання Росії ексберкутівців було умовою обміну. Без них Україна не повернула б розвідників, які пройшли Дебальцеве.

“Це було складне рішення. Я вважаю, що наші бійці, наші військові і журналісти всі є герої, і для нас пріоритет – повернути наших людей. Я з повагою ставлюся до батьків і родичів Небесної сотні, які втратили близьких на Майдані. Ми, на жаль, не можемо повернути тих, кого вже немає. Але ми могли повернути живих… Якби в мене було ще сто беркутівців і мені пропонували одного розвідника, я б віддав. Обмін міг зірватися щодня. Я повертав живих, і мені здається, що це найголовніше”, – сказав Зеленський. 

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим повідомило, що “кримські полонені будуть включені до наступного етапу звільнення”.

Нагадаємо, обмін став можливий після першої за три роки зустрічі “нормандської четвірки”, де 9 грудня Росія, Україна, Німеччина та Франція домовилися про обмін утримуваних у підконтрольних Москві “Л/ДНР”.

У вересні 2019 року Україна та Росія провели обмін за формулою 35 на 35.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter