“Реванш диктатури”: родини Небесної сотні відреагували на повернення обміняних беркутівців до Києва

Дата: 10 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Двоє з п’яти обміняних наприкінці минулого року беркутівців, яких підозрюють у розстрілах активістів Євромайдану, повернулися до Києва.

Про це повідомив їхній адвокат Олексій Горошинський.

Бывшие сотрудники спецподразделения «Беркут» Александр Маринченко и Сергей Тамтура вернулись в Киев, после их обмена в…

Опубліковано Александром Горошинским Субота, 8 лютого 2020 р.

Ексберкутівці Олександр Маринченко та Сергій Тамтура написали відкрите звернення до президента Володимира Зеленського, генпрокурора Руслана Рябошапки та голови Верховної Ради Дмитра Разумкова. У ньому вони наголосили, що п’ять років, поки йшов розгляд справи, їх тримали за ґратами за злочини, яких вони нібито не скоювали. 

Увесь цей час керівництво України використовувало нас, щоб “звітувати” перед частиною українського народу про притягнення до відповідальності винних у розстрілах протестувальників на Майдані. Це дозволяло цим політикам приховувати справжніх організаторів убивств правоохоронців та мітингувальників у лютому 2014 року“, – написали вони.

Також беркутівці додали, що були змушені погодитися на участь в обміні “всіх на всіх”.

Наша відмова від участі в обміні поставила б під загрозу цей обмін загалом. Розуміючи почуття кожного зі списку “на обмін”, ми не могли поставити власні інтереси вище інших“, – повідомили Маринченко та Тамтура.

У зверненні вони додали, що планують брати участь у судових засіданнях:

“Нам нічого приховувати: ми не скоювали злочинів. Ми хочемо відновити чесне ім’я спецпідрозділу “Беркут”. Ми хочемо, щоб по-справжньому винні у вбивствах правоохоронців і протестувальників були покарані”.

Водночас адвокат потерпілих у справі про розстріли на Інститутській Павло Дикань розповів, що в справах Майдану вже є подібний досвід.

“Коли в іншій справі Майдану кілька обвинувачених ексберкутівців втекли, то суд продовжив розгляд з одним, хто залишився. А справи щодо тих, хто втекли, вивели в окреме провадження і оголосили їх у розшук”, — наголосив адвокат у коментарі Громадському.

Дикань додав, що суд, на його думку, продовжиться з того місця, де закінчився.

“Але очевидно, що інші троє експрацівників “Беркуту” вже не повернуться, їх теж оголосять у розшук і ми продовжимо засідання без них, але звинувачення залишаться ті самі. Можливо, це такий був хитрий хід захисників обвинувачених, щоб двоє залишились, а троє втекли-таки”, — підсумував він.

Зі свого боку представники родин героїв Небесної сотні також звернулися до президента Володимира Зеленського, голови парламенту Дмитра Разумкова та генпрокурора Руслана Рябошапки. Вони обурились “ознаками реваншу диктатури”, які, на їхню думку, стають дедалі демонстративнішими в сьогоднішній Україні.

“Представники колишнього “Беркуту” та злочинного режиму Януковича вже не тільки не стидаються скоєного, а наважуються вимагати від української влади перегляду законодавства і проведення розслідування, спрямованого проти учасників Революції гідності. Діячі режиму Януковича хизуються безкарністю, дозволяють собі погрози в бік майданівців”, – написали вони.

У зверненні родини Небесної сотні висунули низку вимог, зокрема: 

  • негайно скасувати наказ про призначення першим заступником директора Державного бюро розслідувань Бабікова;
  • забезпечити неупереджене розслідування справ, пов’язаних з переслідуванням учасників Революції гідності, та інформувати про його результати українську та світову громадськість;
  • законодавчо заборонити занесення до списків обміну, передання іншим країнам осіб, що підозрюються в скоєнні злочинів проти учасників Революції гідності, щодо яких не було ухвалено судових вироків, а також тих, які не відбули визначеного судом покарання.

Президентові УкраїниЗЕЛЕНСЬКОМУ В.О.Копії:Голові Верховної Ради УкраїниРАЗУМКОВУ Д.О.Генеральному прокурору…

Опубліковано ГО Родини "Небесної Сотні" Неділя, 9 лютого 2020 р.

Наприкінці січня родини Небесної сотні вже зверталися до керівництва країни та просили про зустріч, однак, як ідеться у зверненні, їхні слова проігнорували, а тому вони знову запросили представників влади на розмову. 

Як відомо, 29 грудня минулого року між Росією та Україною на контрольно-пропускному пункті “Майорське” відбувся обмінРосія повернула 81 громадянина, зокрема журналіста “Радіо Свобода” Станіслава Асєєва (Васін) та дописувача з міста Чистякове Донецької області Олега Галазюка.

Україна готова була видати 141 особу, але 17 людей відмовилися повертатися на територію ОРДЛО. В результаті Україна видала 127 утримуваних, зокрема ексспецпризначенців “Беркуту” Павла Аброськіна, Сергія Зінченка та Олега Янишевського, обвинувачених у розстрілах на Майдані. Також Росії видали терористів, які підірвали в Харкові вибуховий пристрій у 2015 році. Цей крок спричинив неоднозначну реакцію в суспільстві. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter