Справи Майдану: ДБР хоче змінити закон, щоб притягнути до відповідальності силовиків-утікачів

Дата: 20 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Державне бюро розслідувань пропонує внести зміни до законів, щоб покарати винних у вбивствах на Майдані, які втекли за кордон.

Про це повідомила т.в.о. директора ДБР Ірина Венедіктова.

Звернення т.в.о. Директора ДБР Ірини Венедіктової щодо ходу розслідування "справ Майдану"

Звернення т.в.о. Директора ДБР Ірини Венедіктової щодо ходу розслідування "справ Майдану"Шоста річниця Майдану. Лунають гучні заяви, гасла, традиційні обіцянки.Перші смерті: Нігоян, Сеник, Жизневський – ми до сих пір не знаємо, хто винен в цих смертях. 2,5 тисячі постраждалих осіб, 78 загиблих цивільних громадян України, 13 загиблих правоохоронців. 14 тисяч томів справ кримінальних проваджень – всі ми хочемо знати правду, всі ми прагнемо справедливості.Державне бюро розслідувань ініціювало законодавчі зміни, які якраз і дозволять притягнути всіх винних осіб до відповідальності. В тому числі тих, хто зараз переховується за кордоном.Ми все робимо для того, щоб ті задачі, які стоять перед правоохоронними органами з розслідування справ, повязаних з цими для всіх нас болючими подіями 2013-2014 років, були доведені до логічного і справедливого завершення.Слава Україні!

Опубліковано Державне бюро розслідувань Середа, 19 лютого 2020 р.

У своєму зверненні Венедіктова не уточнила, які саме зміни пропонують внести, але запевнила, що відомство робитиме все, щоб справи, пов’язані з подіями Євромайдану, були доведені до “логічного і справедливого” завершення.

Водночас в інтерв’ю виданню “Лівий берег” тимчасова очільниця ДБР сказала, що закон про недопущення переслідування і покарання учасників Майдану, який ухвалили ще у 2014 році, заважає справедливому розслідуванню вбивств 13 правоохоронців.

“Якщо ми хочемо справедливого і чесного розслідування, то цей закон треба скасувати”, – сказала вона.

Нагадаємо, що всього під час Євромайдану постраждали дві з половиною тисячі людей, 104 з них загинули. 48 осіб загинули внаслідок розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року. 80 людей дістали поранення саме від обстрілів з боку “Беркуту”. Усі злочини, скоєні під час Революції гідності, умовно об’єднані в одну велику “справу Майдану”, яка налічує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують убивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).

Наприкінці минулого року між Росією та Україною на контрольно-пропускному пункті “Майорське” відбувся обмін. У межах цього обміну Україна видала п’ятьох беркутівців, зокрема Павла Аброськіна, Сергія Зінченка та Олега Янишевського, обвинувачених у розстрілах на Майдані.

Згодом двоє з них повернулися до Києва та написали відкрите звернення, де наголосили, що п’ять років, поки йшов розгляд справи, їх тримали за ґратами за злочини, яких вони нібито не скоювали. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter