Україна передала Катару список з іменами понад пів тисячі дітей, яких утримують у Росії

Дата: 25 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Україна передала уряду Катару список з іменами 561 дитини, яких утримують у Росії. 

Про це розповів Уповноважений Верховної Ради з прав людин Дмитро Лубінець

Російська сторона вже опрацьовує список. 

Також Україна передала Катару список з даними дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, яких у Росії може бути понад 3600. 

“Юридично між біологічними батьками й офіційними всиновлювачами чи піклувальниками немає різниці. Тому РФ зобов’язана повертати дітей, незалежно від їхнього статусу”, – каже Лубінець. 

Окрім цього, обговорили питання цивільних заручників. Катар погодився брати участь у перемовинах з РФ щодо їхнього повернення. 

Лубінець наголосив, що не розголошує деталі повернення дітей: “Наша позиція така: коли діти в Україні, тоді ми публічно повідомляємо про їхнє повернення”. 

Нагадаємо, сотні дітей, яких вивезли з окупованих територій України до Росії, опинилися в сирітській системі РФ. Про їхню долю більше не звітує російська влада. Дітей утримують в школах-інтернатах та в сімейних центрах у різних частинах РФ.

За депортації дітей Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. Такий самий ордер видали на ім’я російської уповноваженої з прав дитини при Путіні Марії Львової-Бєлової. Вона незаконно всиновила викрадену з України дитину та не приховує цього, дякуючи російському диктатору. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter