Росія внесла незаконно переміщених українських дітей до своєї бази для усиновлення

Дата: 05 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Сотні дітей, яких вивезли з окупованих територій України до Росії, опинилися у сирітській системі РФ. Про їхню долю більше не звітує російська влада. Ці діти утримуються у школах-інтернатах та в сімейних центрах у різних частинах країни, а також їх внесли до всеросійської єдиної бази сиріт. 

Про це розповіли  видання “Важливі історії” та “Верстка”. 

Марія Львова-Бєлова вивозить сиріт з окупованої Донецької області до Росії для влаштування до російських родин. 16 вересня 2022 року. Фото: KREMLIN.RU

За інформацією згаданих медіа, перші анкети українських дітей у банку даних всеросійської єдиної бази сиріт з’явилися на початку жовтня 2022 року – лише через тиждень після того, як Росія окупувала території Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України. Більшість дітей (263 анкети) потрапили до банку в жовтні та листопаді 2022 року, ще 14 з’явилися у 2023 році.

Вивезених з України дітей розмістили в установах щонайменше у 15 регіонах Росії. Найбільше анкет журналісти знайшли в Орловській (38 дітей), Нижегородській (28) та Ростовській (27) областях. Однак це не всі діти з України, які опинились у цих регіонах. Наприклад, відомо, що до Орловської області відправляли 66 осіб.

За підрахунками “Важливих історій”, у 2022 році кількість сиріт, яких внесли до банку даних у Росії, значно зросла, і до літа 2023 року в банку з’явилося на 2,4 тисячі анкет більше, ніж у середньому за попередні шість років. Але однозначно стверджувати, що всіх цих дітей було вивезено з України, не можна.

У більшості вивчених журналістами анкет зазначено, що дітей можна усиновити, хоча уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова неодноразово це заперечувала.

З аналізу анкет також випливає, що 90% дітей старших 10 років лишаються в інтернатах. В установах також застрягають великі сімейні групи – від трьох і більше братів і сестер. А ще “відлякують потенційних опікунів” діти, які підтримують зв’язок із родичами на окупованих територіях.

Однак попри наявність родичів, які, можливо, будуть готові їх забрати, діти все одно потрапляють до сирітського банку даних.

Зараз щонайменше 187 дітей з окупованих регіонів Донецької та Луганської областей, які опинилися в Росії, як і раніше, живуть у сирітських установах або навчаються в коледжах.

Нагадаємо, що у лютому 2024 року в Києві розпочала роботу Міжнародна коаліція, яка сприятиме поверненню депортованих росіянами українських дітей. Її очолять Канада та Україна. Кожна країна-учасниця може самостійно визначити сфери, у яких хоче діяти, чи взяти на себе лідерство в них. 

Ще одне ключове завдання  забезпечити доступ до правосуддя для дітей. Пошук жертв і свідків злочинів, притягнення винних до відповідальності.

Також у січні 2024 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію “Ситуація щодо дітей України”, у якій закликала країни Європейського Союзу докласти всіх зусиль для повернення депортованих окупантами українських дітей.

Рівно рік тому Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. Такий самий ордер видали на ім’я російської уповноваженої з прав дитини при Путіні Марії Львової-Бєлової. Вона незаконно всиновила викрадену з України дитину та не приховує цього, дякуючи Путіну. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter