ПАРЄ схвалила резолюцію щодо українських дітей у РФ та в Європі

Дата: 25 Січня 2024
A+ A- Підписатися

25 січня, у четвер, Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію “Ситуація щодо дітей України”, у якій закликала країни Європейського Союзу докласти всіх зусиль для повернення депортованих окупантами українських дітей.

Про це повідомив народний депутат та президент Комітету ПАРЄ з міграції та біженців Олексій Гончаренко.

Фото: Євгенія Кравчук

“Важливий документ, який є ще одним кроком до покарання та настання відповідальності за злочини росіян проти українців. Викрадання наших дітей, незаконне вивезення, а також усиновлення в російські родини — це примусове знищення української ідентичності”, – зазначив нардеп.

Резолюцію прийняли одностайно – усі 85 парламентаріїв віддали свої голоси за.

“Укрінформ” пише, що перед початком голосування до асамблеї звернулася перша леді України Олена Зеленська.

“Понад 19 тисяч дітей в російському полоні. Повернути вдалося лише понад 300. Такими темпами нам знадобиться більш ніж 50 років, щоб звільнити їх. У нас немає стільки часу. Навіть рік для дитини це вже багато”, – наголосила вона.

Зеленська додала, що складніше за все повертати молодших за віком дітей. 

У резолюції ПАРЄ закликає національні парламенти усіх держав–членів Ради Європи ухвалити рішення, які б “засудили воєнні злочини проти дітей та визнали депортації, примусові переміщення та невиправдані затримки з репатріацією українських дітей злочином геноциду”.

Також асамблея наголошує на потребі якнайшвидше повернути дітей в Україну, оскільки чим більше часу минає, тим більше зменшуються шанси знайти цих дітей. Водночас їм навʼязують нову культуру і нову мову, а також можливо вчиняють над ними психологічне чи фізичне насильство. 

Навіть ті українські діти, які користуються системою тимчасового захисту в ЄС, за рішенням ПАРЄ, “повинні здобувати освіту та отримувати медичну допомогу, включаючи підтримку психічного здоров’я, адаптовану до їхньої конкретної ситуації, щоб зберегти звʼязок зі своєю мовою та культурою, що сприятиме їхньому майбутньому поверненню в Україну”.

Крім того, заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук каже, що окрему увагу у резолюції приділяють підтримці ВПО. Асамблея закликає держави-члени посилити політичну підтримку та підтримку гуманітарних організацій для захисту внутрішньо переміщених дітей.

Нагадаємо, що у листопаді українська депутатка Олена Хоменко очолила Спеціальний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи, який працюватиме над питаннями незаконної депортації українських дітей росіянами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter