В Україні запрацювала Міжнародна коаліція за повернення українських дітей

Дата: 03 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Києві розпочала роботу Міжнародна коаліція, яка сприятиме поверненню депортованих росіянами українських дітей. Її очолять Канада та Україна.

Про це повідомили керівник Офісу президента Андрій Єрмак і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Коаліція представила на засіданні рамковий документ, який визначає мандат коаліції, цілі, керівні принципи та напрями діяльності. Кожна країна-учасниця може самостійно визначити сфери, у яких хоче діяти, чи взяти на себе лідерство в них.

“Коаліція фокусуватиметься на сприянні поверненню українських дітей, зокрема виявленні місцеперебування незаконно депортованих і примусово переміщених юних громадян України, розробці механізмів їх повернення, участі у відповідних дипломатичних переговорах. У її фокусі також будуть питання підготовки та видачі документів для встановлення особи дітей і членів їх сімей, зокрема необхідних для переміщення через кордон і, відповідно, фізичного повернення дітей в Україну”, зазначив голова Офісу президента.

Важливою буде й підтримка дітей після повернення.

Джерело: телеграм-канал Андрія Єрмака

Ще одне ключове завдання забезпечити доступ до правосуддя для дітей. Пошук жертв і свідків злочинів, притягнення винних до відповідальності.

Канада допомагатиме Україні працювати з багатьма країнами з коаліції, серед яких держави Глобального Півдня. Усього Коаліція нараховує 28 учасників. Під час сьогоднішнього засідання до неї приєдналися ще Бельгія, Велика Британія, Данія, Коста-Рика, Нідерланди та Німеччина.

Нагадаємо, що 25 січня 2024 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію “Ситуація щодо дітей України”, у якій закликала країни Європейського Союзу докласти всіх зусиль для повернення депортованих окупантами українських дітей. Резолюцію прийняли одностайно – усі 85 парламентаріїв віддали свої голоси за.

Перша леді України казала, що з початку повномасштабної війни вдалося повернути 387 із майже 20 тисяч викрадених російськими окупантами дітей, тобто менше як 2%. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter