Україна повернула менш як 2% від загальної кількості дітей, викрадених росіянами під час вторгнення – Зеленська

Дата: 09 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

До України вдалося повернути 387 із майже 20 тисяч викрадених російськими окупантами дітей.

Про це повідомила перша леді України Олена Зеленська.

Ілюстративне фото. Джерело: freepik.com

Росія не йде на прямий контакт із нами. І тому діти їдуть додому через треті країни, за посередництва багатьох небайдужих людей. От чому важлива співпраця світу. От чому я так сподіваюся на коаліцію для порятунку викрадених дітей, яку запропонувала створити Канада місяць тому і яка скоро має запрацювати“, написала Зеленська.

Як зазначила перша леді, після пережитого діти мають отримати психологічну допомогу. На рівні громад їм та їхнім опікунам треба забезпечити матеріальну й соціальну підтримку.

Зеленська нагадала про історію Богдана Єрмохіна, українського підлітка, викраденого росіянами з Маріуполя. У полоні йому виповнилося вісімнадцять, і він мав отримати російську повістку.

“Цинізм агресора найвищої міри: викрасти неповнолітнього, щоб потім примусити воювати за себе. Богдан боровся – втікав, його ловили й повертали. Лише завдяки власній силі волі та зусиллям багатьох людей із різних країн хлопець повернувся в Україну“, зауважила перша леді.

Зеленська також нагадала, що значна частина викрадених окупантами дітей – сироти чи позбавлені батьківської опіки.

“Вони вивезені в Росію цілими інтернатами, як було з Богданом. Тож нашою принциповою позицією має стати те, що після повернення на батьківщину їх має зустріти родина. Нехай прийомна, але справжня“, наголосила перша леді.

Нагадаємо, 19 листопада депортований росіянами з Маріуполя майже два роки тому український підліток Богдан Єрмохін повернувся в Україну, це сталося якраз у день його народження.

Раніше ZMINA із посиланням на українського Омбудсмана Дмитра Лубінця повідомляла, що російська сторона абсолютно не бажає співпрацювати, і, щоб визволити в таких умовах 20 тисяч депортованих дітей, Україні знадобиться 55 років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter