Депортований росіянами з Маріуполя український підліток Богдан Єрмохін повернувся в Україну

Дата: 19 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Депортований росіянами з Маріуполя майже два роки тому український підліток Богдан Єрмохін повернувся в Україну у свій день народження – 19 листопада.

Про це повідомив Уповноважений з прав людини у Верховній Раді Дмитро Лубінець.

Богдан Єрмохін

Омбудсман виклав перші світлини хлопця, зроблені після повернення на українську землю.

Лубінець наголосив на тому, що повернення Богдана Єрмохіна відбулося у взаємодії з Державою Катар, ЮНІСЕФ, Посольством України в Білорусі за результатами перемовин з російською стороною. Він також подякував за логістичну підтримку Офісу Омбудсмана БФ Orphans Feeding Foundation та адміністрації ДПСУ за сприяння у роботі.

“Це був тернистий шлях. Богдан пережив багато, перебуваючи в рф, але попри все він хотів бути вдома! Сьогодні його бажання здійснилося. Я впевнений, що своє 18-річчя Богдан не забуде ніколи”, – написав український Омбудсман.

Нагадаємо, що Богдана Єрмохіна та інших дітей викрали з Маріуполя в травні 2022 року російські військові. Дитячий омбудсман РФ Людмила Львова-Бєлова тоді заявила, що ці діти безпритульні. Проте з восьми років, після смерті його батьків, Єрмохін перебував під опікою. На момент вторгнення його законним представником був директор коледжу, де навчався підліток.

Спочатку діти опинилися в окупованому Донецьку, потім у реабілітаційному центрі “Поляни” під Москвою, а невдовзі Богдана помістили до прийомної родини Рудницьких, де було ще 13 дітей. 

У російській родині Богдан постійно знаходився під психологічним тиском та намагався втекти назад до України. Одного разу хлопець подолав понад тисячу кілометрів до кордону з Білоруссю, однак його затримали російські спецслужби, а невдовзі змусили зніматись у пропагандистському сюжеті. 

У листопаді поточного року стало відомо, що у Росії Богдан отримав повістку до військкомату на 19 грудня – це усього через місяць після того, як підліток досягне повноліття. Захисники Єрмохіна почали бити на сполох, а сам хлопець записав звернення до президента Володимира Зеленського, аби він допоміг йому повернутись додому.

Адвокатка Катерина Бобровська, до якої звернувся по допомогу Богдан, розповіла його історію на комітеті конгресу у Вашингтоні 19 квітня 2023 року.

У жовтні цього року вона скерувала до омбудсмана РФ Тетяни Москалькової та російського дитячого омбудсмана Марії Львової-Бєлової звернення разом з документами про опіку від сестри Богдана – Валерії, яка вимагала повернути хлопця до України.

Після цього Москалькова викликала до себе Богдана. На зустрічі він був разом зі своєю російською опікункою Іриною Рудницькою. Москалькова запитала в Богдана, чи той бажає повернутися до сестри в Україну. Той відповів ствердно.

Ситуація з Богданом Єрмохіним – приклад ще одного злочину країни-агресора: безпідставне затримання репатріації українських дітей, наголосила  Бобровська.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що українець Богдан Єрмохін, якого ще підлітком депортували з окупованого Маріуполя до РФ російські військові, залишив цю країну й виїхав до Білорусі зі своєю старшою сестрою, очікуючи на повернення в Україну.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter