Щоб повернути 20 тисяч депортованих дітей, Україні може знадобитись 55 років – Дмитро Лубінець

Дата: 08 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Механізми повернення з Росії дітей, цивільних заручників та військовополонених є однаковими для всіх. Але російська сторона абсолютно не бажає співпрацювати, і, щоб визволити в таких умовах 20 тисяч депортованих дітей, Україні знадобиться 55 років.

Про це у коментарі виданню ZMINA повідомив український Омбудсман Дмитро Лубінець.

За його словами, Офіс омбудсмана займається трьома категоріями наших громадян – дітьми, цивільними заручниками та військовополоненими. Для всіх механізми повернення є однаковими, і усі ці механізми показують свою неефективність. 

І пояснення тут просте – небажання російської сторони когось повертати. Нам вдалося знайти механізм, як змусити росіян повертати українських дітей. Маючи офіційно підтверджені списки, які налічують близько 20 тисяч українських дітей, ми повертаємо лише по 8, 6, 4, 2… Щоб повернути всіх дітей, яких ми зараз верифікували, нам знадобиться 55 років. Чи вірю я в такий інструментарій? Ні, не вірю. Але робимо те, що можемо”, – зазначив Лубінець.

Він вважає, що військовополонені та цивільні заручники – це пов’язані речі. Якщо Україна викрадених цивільних зараховує до бранців Кремля, то російська сторона – до військовополонених. Здебільшого окупанти звинувачують українських громадян у тому, що вони протидіяли так названій “спеціальній воєнній операції”. Тим самим вони порушують міжнародне гуманітарне право.

На думку уповноваженого, наразі відсутній інструментарій, який би дозволяв повертати цивільних заручників та військовополонених без згоди росіян. Для Росії Женевські конвенції це папірці, на які вони не звертають жодної уваги.

Лубінець додає, що, не відпускаючи цивільних заручників, росіяни намагаються чинити тиск на цивільне населення на окупованих територіях. А тих, хто здатен боротися з ними, вони затримують, допитують та піддають тортурам. Деяких засуджують, щоб вони відбували покарання у російських в’язницях.

Це система, яку побудувала РФ. Як це змінити без допомоги міжнародної спільноти й навіть з її допомогою? Сказати вам, що є шлях, й завтра я, як уповноважений, почну повертати цільних заручників? Ні, такого не буде. Це максимально відверто”, – заявив Лубінець.

За його словами, зараз РФ застосовує нову стратегію – практично нікого не повертати. Водночас вони виходять на зв’язок з родичами цивільних заручників і військовополонених та розповідають, що вони готові повернути всіх, а насправді це Україна не хоче їх забирати. Росіяни пропонують рідним виходити на акції протесту, перекривати дороги або блокувати адміністративні будівлі.

Це зафіксовані факти, які відбуваються щодня. Таким чином, на мій погляд, РФ намагається через родичів військовополонених та цивільних заручників створити соціальну та політичну напругу всередині нашої держави. Як це подолати? На жаль, станом на зараз ми не знаємо”, – додає омбудсман. 

За словами Лубінця, Офіс уповноваженого не лише порушує питання цивільних заручників під час міжнародних зустрічей, а й намагається залучити нових посередників для їхнього повернення. Зокрема, працівники установи обговорювали цю проблему з представниками Туреччини та Катару. Останні мали допомогти не лише з поверненням дітей, а й цивільних заручників.  

Є дуже багато ініціатив з боку наших партнерів, але, на жаль, зараз ми не бачимо конкретних результатів цієї діяльності. Я сподіваюсь, що у майбутньому ми зможемо показати, що щось змінилося”, – сподівається Лубінець. 

Нагадаємо, Україна має офіційні підтвердження депортації окупантами до РФ 19 540 українських дітей. Також в російському полоні перебувають щонайменше 28 тисяч цивільних заручників. На окупованій території були випадки, коли в полон брали українців віком 80–85 років лише за проукраїнські вислови. Наразі Україна не може перевірити їхній стан, отримати доступ до російських вʼязниць чи передати ліки.

Омбудсман закликав міжнародну спільноту допомогти Україні повернути своїх громадян і захистити їх.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter