Стали відомі переможці Другого фестивалю кіно про ЛГБТ+ Sunny Bunny

Дата: 28 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Журі фестивалю кіно про ЛГБТ+ Sunny Bunny, який проходив в Україні вже вдруге, оголосило переможців 2024 року: приз за найкращий повнометражний фільм отримала стрічка “Вся ця тиша” режисера Дієґо дель Ріо (Мексика, 2023).

Про це пише “Суспільне Культура”.

Церемонія закриття фестивалю Sunny Bunny у Києві, 26 квітня 2024 року. Фото: Артем Гвоздков / “Суспільне Культура”

Спеціальну відзнаку Міжнародного конкурсу повнометражних фільмів отримав фільм “Еґґгед і Твінкі” режисерки Сари Камбі Голланд (США, 2023).

Переможцем міжнародного конкурсу короткометражних фільмів та володарем грошового призу стала стрічка “Ділдотектоніка” режисерки Томаша Паули Маркеш (Португалія, 2023).

Спеціальну відзнаку серед короткометражних фільмів отримала стрічка “Болеро” режисера Нанс Лаборд-Журда (Франція, 2023).

Приз глядацьких симпатій отримав конкурсний фільм “І ось прийшла любов” режисерки Катель Кіллевере (Франція, Бельгія, 2023).

Уперше на Sunny Bunny працювало журі Спілки кінокритиків України (СКУ): голова правління Спілки та історикиня кіно Оксана Волошенюк, кінокритик і фестивальний відбірник Олександр Гусєв, кінокритик і продюсер Валерій Мирний.

Диплом за найкращий фільм конкурсу повнометражних фільмів від СКУ отримала стрічка “Перехід” Левана Акіна, спеціальну відзнаку – фільм “Вся ця тиша”. Також журі оцінювало українську короткометражну програму квір-фільмів. Диплом у цій категорії отримала стрічка “Крим” режисерки Катерини Храмцової.

Переможцем першого в Україні пітчингу фільмів короткого метру на ЛГБТ+ тематику став кінопроєкт “Серпанок” режисера Юри Катинського, продюсери — Катерина Граднова-Савицька та Олександр Чубко. Команда отримає 80 тисяч гривень від спонсора фестивалю Jägermeister.

Спеціальну відзнаку журі пітчингу вручили кінопроєктам “Історія” – режисер Вадим Мочалов, продюсери Вадим Мочалов, Діана Назарук та “Лоно” – режисерка Альона Шилова, продюсерка Валерія Сочивець, Сучасне Українське Кіно (СУК).

Нагадаємо, що Другий український фестиваль кіно про ЛГБТ+, який має назву Sunny Bunny відбувся з 19-го по 26 квітня в столичному кінотеатрі “Жовтень”. Фестиваль спрямований на представлення масштабів міжнародного виробництва квір-кіно, з особливим місцем для українських фільмів, озвучення актуальних тем у національному та глобальному контекстах, репрезентації ЛГБТ-спільноти.

До цьогорічної програми фестивалю увійшло 60 фільмів з 35 країн світу, що були представлені у восьми програмах. Впродовж усього заходу проходили спеціальні покази та освітні події.

Фільмом-закриття Sunny Bunny–2024 стала картина Ітана Коена “Лялі їдуть далі”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в червні 2023 року кінотеатри “Жовтень” та КІNО42 отримали численні погрози на свою адресу через проведення з 22-го по 28 червня першого в Україні ЛГБТ+-кінофестивалю Sunny Bunny. Тоді в соціальних мережах ширилися заклики вчинити напад та навіть спалити кінотеатри через таку програмну політику.

Крім того, у лютому 2024 року невідомі обмалювали фарбою фасад столичного кінотеатру “Жовтень”, написавши на ньому гомофобні висловлювання. Також пофарбували сітілайти з афішею фільму про ЛГБТ-людей “Уроки толерантності”, показ якого було заплановано на 14-те та 18 лютого.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter