Столичний кінотеатр “Жовтень” обмалювали фарбою через майбутній показ фільму про ЛГБТ-людей

Дата: 12 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

11 лютого невідомі обмалювали фарбою фасад столичного кінотеатру “Жовтень”, написавши на ньому гомофобні висловлювання. Також пофарбували сітілайти з афішею фільму про ЛГБТ-людей “Уроки толерантності”, показ якого заплановано на 14 та 18 лютого.

Про це працівники кінотеатру повідомили на його інстаграм-сторінці.

Фото: Кінотеатр “Жовтень”

“Поки наша нація бореться за свою свободу, за свободу волевиявлення, демократію, за повагу до особистого вибору – деякі наші співгромадяни досі підтримують російські наративи, адже це там переслідують і забороняють представників ЛГБТ-спільноти”, – розповіли в “Жовтні”.

Так, невідомі пофарбували афіші фільму Аркадія Непиталюка “Уроки толерантності” та фасад будівлі за те, що незабаром там демонструватимуть українське кіно, у якому висміюється ставлення суспільства до ЛГБТ-тематики. 

У коментарі виданню “Детектор медіа” пресслужба кінотеатру повідомила, що команда зберегла всі записи з камер спостереження і 12 лютого планує звертатися до поліції.

Фото: Кінотеатр “Жовтень”

“На публікацію в соцмережах поліція вже відреагувала і оглянула нанесені пошкодження”, – додали працівники кінотеатру. 

Менеджерка проєкту по захисту прав ЛГБТКІ+ Центру прав людини ZMINA Ірина Юзик зазначила, що таке символічне насильство може стати передумовою реального.

“Як зрештою часто і ставало. Поки одні люди захищають нас на фронті, інші погрожують розправою тим, хто їм не подобається за ознакою сексуальної орієнтації чи гендерної ідентичності. Вчорашня ситуація із кінотеатром “Жовтень” вкотре доводить, що законопроєкти про зміни до Кримінального кодексу України щодо покарання за такі злочини №5488 та цивільні партнерства №9103 уже давно на часі. Вони потребують підтримки нашого парламенту та суспільства”, – наголосила вона. 

Юзик нагадала, що законопроєкт №5488 передбачає запровадження відповідальності за порушення законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації та низку важливих змін. Він додає обтяжуючі обставини за адміністративне правопорушення вчинене з мотивів нетерпимості. Цей законопроєкт, у випадку його ухвалення, повинен захистити тих людей, які постійно стикаються з порушенням прав та насильством через сексуальну орієнтацію, гендерну ідентичність, колір шкіри, ВІЛ-статус, етнічне та соціальне походження тощо.

“Новий закон міг би суттєво посприяти адекватному визнанню та розслідуванню злочинів, вчинених з мотивів нетерпимості, а також – посилити покарання за них. А коректне розслідування і покарання нападів на ЛГБТКІ+ могло б стати превентивним фактором, зменшити кількість подібних інцидентів в принципі”, – підсумувала Ірина.

14 лютого відбудеться показ комедійно-іронічної стрічки “Уроки толерантності” за участю сексологині. Перед показом відбудеться мінілекція на тему толерантності в українському суспільстві.

А 18 лютого на глядачів чекає спецпоказ фільму за участю творчої групи. 

Квитки можна придбати на сайті

Раніше ZMINA писала, що в основу фільму лягла п’єса Ігоря Білиця “Гей-парад”, яка вже декілька років успішно йде на українській театральній сцені. 

За сюжетом пересічна українська родина, щоб дати раду фінансовій скруті, відгукнулася на пропозицію стати учасниками програми з євроінтеграції “Уроки толерантності”. У фільмі покажуть, чи вдасться провінційній учительці, її безробітному чоловіку та дітям приборкати власні стереотипні погляди щодо людей з різною сексуальною орієнтацією та гендерною ідентичністю. 

Нагадаємо, що в червні минулого року кінотеатри “Жовтень” та КІNО42 отримали численні погрози на свою адресу через проведення з 22 до 28 червня першого в Україні ЛГБТКІА+-кінофестивалю Sunny Bunny. Тоді в соціальних мережах ширилися заклики вчинити напад та навіть спалити кінотеатри через таку програмну політику.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter