Кінотеатри “Жовтень” та KINO42 заявили про погрози через проведення ЛГБТКІА+ фестивалю Sunny Bunny

Дата: 22 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Упродовж останніх днів кінотеатри “Жовтень” та КІNО42 отримали численні погрози на свою адресу через проведення з 22-го по 28 червня першого в Україні ЛГБТКІА+ кінофестивалю Sunny Bunny.

Про це йдеться в заяві двох кінотеатрів, опублікованій на сторінці “Жовтня” у фейсбуку.

Фото: “Детектор медіа”

Автори заяви стверджують, що в соціальних мережах ширяться заклики вчинити напад та навіть спалити кінотеатри через таку програмну політику.

“Наші кінотеатри – одні з останніх фестивальних майданчиків, що залишилися у Києві після закриття кінотеатрів “Київ”, “Кінопанорама”, “Україна”. Основними напрямами нашої діяльності є підтримка національного, незалежного кіно, проведення фестивалів та спеціальних культурних подій”, – йдеться у дописі.

Кінофестиваль Sunny Bunny відбувається за підтримки низки посольств дружніх до України країн, додають представники кінотеатрів. Тож скасування, а тим більше насильницький зрив такої події, може згубно вплинути на міжнародний імідж України та ставлення до українців у країнах, які допомагають нашій державі зброєю, грошима, прийомом біженців.

“Ми вважаємо, що українське суспільство не може дозволити невеликій групі агресивно налаштованих людей нищити культурну інфраструктуру столиці, загрожувати життю та здоров’ю співгромадян та міжнародному іміджу країни через розбіжність у поглядах”, – наголошують автори заяви.

Також організатори фестивалю нагадали про події 2014 року, коли під час кінопоказу в межах кінофестивалю “Молодість” кінотеатр “Жовтень” підпалили невідомі й будівля була сильно пошкоджена. Завдяки величезним витратам з міського бюджету, доброчинцям та згуртованості київської громади, зокрема і ЛҐБТК+ спільноти, кінотеатр вдалося відбудувати.

Адміністрація кінотеатрів спільно з організаторами фестивалю Sunny Bunny направили звернення до Головного управління Національної поліції України в місті Києві з проханням забезпечити громадський порядок на фестивальних локаціях, винайняти додаткову охорону та зробити все можливе, щоб забезпечити безпеку відвідувач(к)ам та учасникам/-цям фестивалю.

Кінотеатр “Жовтень” впродовж багатьох років продовжує політику поєднання мейнстриму та артхаусного кіно з націленістю на національне та європейське кіно і входить до Міжнародної мережі кінотеатрів Europa Cinemas, що засвідчує його відповідність європейським стандартам якості послуг. Важливим напрямком роботи є проведення низки фестивальних програм, які є ексклюзивними проєктами. Традиційно у “Жовтні” проходять Київський міжнародний кінофестиваль “Молодість”, міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, міжнародний кінофестиваль “Київський тиждень критики”. Крім того, кінотеатр демонструє європейські та світові фестивальні програми: Дні Вишеградського кіно, Нове німецьке кіно, Французька весна, Дні польського кіно, Тиждень Ізраїльського кіно, Нове британське кіно, фестиваль американського кіно “Незалежність” та інші.

KINO42 — це камерний кінотеатр, який з 2019 року демонструє незалежне та національне кіно; співпрацює з культурними центрами посольств, міжнародними фестивалями Docudays UA та “Молодість”, Довженко-центром.

Нагадаємо, 13 червня невідомі напали на Луцький ком’юніті-центр для ЛГБТ-спільноти. Нападники вибили двері та влаштували погром у приміщенні.

А у квітні минулого року у Львові напали на очільницю ЛГБТ-організації “Інсайт” Олену Шевченко: невідомий молодик розпилив їй в обличчя сльозогінний газ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter