Росіяни депортували понад 19,5 тисячі українських дітей — Лубінець

Дата: 07 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Україна має офіційні підтвердження депортації окупантами до РФ 19 540 українських дітей. Також в російському полоні перебувають щонайменше 28 тисяч цивільних заручників.

Про це Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець розповів на міжнародній конференції з прав людини “Свобода або страх”.

Дмитро Лубінець

“Якщо ми будемо повертати одну дитину щодня, то нам треба 55 років. І це на тлі того, що РФ продовжує депортувати все нові й нові групи українських дітей”, – сказав Омбудсман.

Як повідомив посадовець, крім дітей, наразі у полоні РФ перебувають щонайменше 28 тисяч цивільних українців. Серед них дві тисячі – це люди віком понад 65 років.

Цивільні заручники – це, на мій погляд, нова система придушення цивільного населення на тимчасово окупованих територіях“, – зазначив уповноважений.

Він додав, що траплялись випадки, коли в полон брали українців віком 80–85 років лише за проукраїнські вислови.

Україна не може перевірити їхній стан, отримати доступ до російських вʼязниць чи передати ліки.

Омбудсман закликав міжнародну спільноту допомогти Україні повернути своїх громадян і захистити їх.

Нагадаємо, від початку повномасштабного наступу Росія та Білорусь координують зусилля з депортації та подальшого перевиховання українських дітей: станом на 30 жовтня нинішнього року на білоруську територію вивезли щонайменше 2 442 українців віком від шести до 17 років, зокрема із вразливих груп.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter