Російська армія атакувала українські ТЕС майже 180 разів із початку повномасштабного вторгнення

Дата: 28 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року російська армія вже майже 180 разів атакувала українські теплоелектростанції (ТЕС).

Про це в ефірі “Громадського радіо” сказав виконавчий директор компанії ДТЕК Дмитро Сахарук.

Наслідки обстрілів української енергетичної інфраструктури росіянами (архівне фото). Джерело: Брендан Хоффман для The New York Times

“Атака 27 квітня, по суті, була четвертою великою після атак 22-го та 29 березня й 11 квітня. Зараз аналізуємо наслідки цієї атаки, пошкодження серйозні. Чотири станції зазнали досить значних пошкоджень”, – уточнив він.

Нагадаємо, у ніч на 27 квітня 2024 року російські військові атакували чотири українські ТЕС: у Дніпропетровській, Івано-Франківській, Львівській областях. Всі об’єкти належать ДТЕК, на всіх пошкоджене обладнання. На одній зі станцій поранений начальник зміни – чоловік отримав контузію.

Також у ніч проти 11 квітня російські окупанти здійснили масовану атаку по енергетичній інфраструктурі України. Внаслідок цього пожежі спалахнули на енергетичних об’єктах у Львівській, Одеській та Запорізькій областях. Також армія РФ била по енергетиці Київщини та Харківщини. На Миколаївщині уламки збитих дронів упали на відкритій території. 

Під час атаки російські окупанти повністю зруйнували Трипільську ТЕС на Київщині.

Раніше ZMINA повідомляла, що, на думку Комісії з розслідування порушень в Україні, уповноваженої Радою ООН з прав людини, російські обстріли енергетичної інфраструктури можуть бути злочином проти людяності. Міжнародний кримінальний суд уже видав перші ордери на арешт відповідальних за атаки.

Росія продовжує завдавати ударів попри те, що має інформацію про шкоду цивільним, а на російських держтелеканалах зловтішалися з історій про отруєння чадним газом українців, які без світла намагались обігрітися генераторами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter