Комісія ООН: Російські обстріли енергетичної інфраструктури України можуть бути злочином проти людяності

Дата: 16 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Комісія з розслідування порушень в Україні, уповноважена Радою ООН з прав людини, визнала, що атаки російських військових на українську енергетичну інфраструктуру були непропорційними та становлять воєнний злочин. Експерти кажуть, що атаки можуть визнати й злочином проти людяності, втім, для цього потрібне ретельніше розслідування. 

Про це йдеться у звіті комісії.

Наслідки російських атак на енергетичну інфраструктуру України можна було побачити з космосу. Фото: NASA

Слідчі комісії наголосили, що Росія продовжувала завдавати ударів попри те, що мала інформацію про шкоду цивільним. На російських державних телеканалах пропагандисти зловтішались з історій про отруєння чадним газом українців, які без світла намагалась обігрітись генераторами. 

“Комісія дійшла висновку, що атаки російських збройних сил були непропорційними та що вони становлять воєнний злочин, який полягає в надмірній кількості випадкових смертей, поранень або пошкоджень”, – кажуть автори доповіді. 

Для того, щоб визнати російські атаки злочином проти людяності, слідчим треба з’ясувати, чи дорівнює сукупний вплив цих атак одному із перелічених злочинів проти людяності, та в якій мірі стратегія атак була спрямована проти цивільного населення.

Експерти комісії кажуть, що вплив атак, враховуючи їхній масштаб, цілком вірогідно може відповідати ознакам злочину проти людяності, тобто такого, що вчиняють лише проти цивільних та що покликаний знищити саму природу людини. 

“Для розслідування цих атак потрібен додатковий час та ресурси”, – констатують слідчі комісії. 

Ще торік у листопаді в ООН підрахували, що з 10 жовтня, відколи Росія наносить масовані атаки по українській критичній цивільній інфраструктурі, внаслідок цього загинули 77 цивільних, а ще 272 отримали поранення. 

Відтоді Росія завдала ще не один масований ракетний удар по Україні. До прикладу, 14 січня росіяни поцілили у багатоповерхівку у Дніпрі та вбили 46 людей

Нагадаємо, що комісія ООН підтвердила страту росіянами 14-річного хлопця, про яку розповідали торік.  Випадок, найімовірніше, стався на Київщині, де страт зафіксували найбільше.  

Фотографія обкладинки: Depositphoto

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter