Кого вбила Росія в будинку в Дніпрі 14 січня?

Дата: 17 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Внаслідок обстрілу російськими військовими Дніпра 14 січня офіційно загинуло 45 людей. Ракета, що поцілила в дев’ятиповерховий будинок, зруйнувала цілий під’їзд, а рятувальники та волонтери майже 70 годин шукали під завалами людей. 

Росія традиційно відкидає звинувачення в причетності до обстрілу. 

ZMINA розповідає, що відомо про загиблих унаслідок цієї атаки. 

Фото: AP Photo / Evgeniy Maloletka

Внаслідок атаки загинули 39-річна Оксана та двоє її доньок Лейла і Михайлина – старшій було 13, молодшій три роки. Про їхню смерть у соцмережах розповіли знайомі. Тіла матері з доньками знайшли під завалами будинку. 

Загинув старший тренер збірної з боксу області Михайло Кореновський. Його дружина в момент атаки гуляла з доньками біля будинку. 

Серед загиблих – щонайменше шестеро дітей, імена п’яти з них відомі, а інформації про шосту наразі немає.

Найменшому, Микиті, не було й року. Він загинув разом з батьком Олексієм, а його матір Катерину вдалося витягти з-під завалів. Жінка, яка має порушення слуху, провела під зруйнованими конструкціями понад 20 годин і мала температуру тіла всього 31 градус, її госпіталізували. 

“Немає їм прощення. Я клястиму їх до останніх днів свого життя”,пообіцяв винним в атаці російським військовим дідусь загиблого Микити. 

Серед загиблих дітей – 15-річна Марія. Рідні розповіли, що дівчинка навчалася в дев’ятому класі, була президенткою учнівської ради, займалася танцями, музикою, вивчала англійську та розводила квіти. 

“14.01.23 російська ракета вирвала мені серце”,написала сестра загиблої. 

Вбили росіяни й 17-річного Максима, який навчався на першому курсі політехніки в Дніпрі. Хлопець був єдиним сином у матері. В момент обстрілу жінка була на роботі.

“Бачиш чашку на столі, це я не допила чай, а там коробка з харчами на випадок голоду, а там шухляда, ми купили вино для нашої перемоги, а на холодильнику зелений фартушок, це мій синок купив мені з першої стипендії на Новий рік. Благаю, дістаньте мені той зелений фартушок”,просила жінка рятувальників під будинком. 

14 січня з Одеси до Дніпра, щоб побачити рідних, приїхали Марія та Андрій. Разом з ними до будинку приїхали ще двоє – Яна та Олександр

“Ми не маємо жодної інформації, було семеро, знайшли тільки бабусю, вона зараз у реанімації, так само дідусь загинув, мені дуже боляче, я не зможу жити без них”,написала їхня родичка ввечері 16 січня. 

Фото: Clodagh Kilcoyne / Reuters

Серед загиблих є не тільки ті, хто мешкав у будинку. Так, дві подруги-стоматологині Ольга та Ірина йшли повз на тренування. Обидві мали дітей, а також були волонтерками: лікували зуби українським захисникам. Ольга до 2014-го мешкала в Донецьку, а потім переїхала до Дніпра, а Ірина після початку повномасштабного вторгнення виїжджала до Польщі, однак повернулася, сумуючи за домом.

Вбили російські військові й подружжя Ірини та Максима. Вони разом із сином Тимуром та донькою Кароліною пів року тому поїхали з Нікополя, рятуючись від обстрілів. Обоє дітей залишилися сиротами: вони гуляли у дворі під час обстрілу й тепер перебувають у лікарні з травмами.

Станом на зараз відомо, що після обстрілу сиротами залишилися п’ятеро дітей.

За тиждень до атаки в будинок переїхали тренерка з акробатики Анастасія, її чоловік Дмитро та їхній півторарічний син Макар – вони також загинули. 

Це не повний список убитих російською армією українців внаслідок ракетної атаки 14 січня. Нині небайдужі збирають допомогу рідним загиблих та потерпілих. До прикладу, реквізити рахунків разом зі зверненням директора школи, яка перебувала в тому ж районі, що й будинок, публікує керівниця апарату пресслужби Верховної Ради Ірина Кармелюк. 

Росія причетність до обстрілу будинку в Дніпрі відкидає, а військові, яких СБУ назвала причетними до атаки, вже встигли поговорити з журналістами.  

“Вам особисто не шкода людей, які загинули в Дніпрі?” – запитала журналістка в начальника штабу авіаційної ескадрильї авіаційної групи 52 важкого бомбардувального авіаційного полку РФ Дмитра Голенкова

“Які люди? Про що ти взагалі кажеш? Я не розумію”, – відповів він. 

Російські військові, яких СБУ назвала причетними до атаки на будинок у Дніпрі. Фото: Миротворець

Виявлені на місці обстрілу будинку в Дніпрі залишки ракети дозволили правоохоронцям зробити припущення, що до цієї трагедії, обстрілу влітку торік у Кременчуці торговельного центру, а також до обстрілу будинку в місті Сергіївка на Одещині причетні саме військові з 52 важкого бомбардувального авіаційного полку.

Річ у тім, що лише вони використовують ракети Х-22. Їхня бойова частина має вагу близько тонни, і взагалі ці боєприпаси мають використовувати для знищення великих надводних цілей у відкритому морі або для ураження наземних об’єктів. 

Атака на будинок у Дніпрі стала найбільшою за пів року, пов’язаною із загибеллю цивільних. Торік 9 липня російські військові обстріляли місто Часів Яр на Донеччині та вбили 48 людей, зокрема дитину. Тоді в п’ятиповерховому будинку повністю обвалилися два під’їзди, а ще одна п’ятиповерхівка зазнала пошкоджень.

Фото: SPENCER PLATT / GETTY IMAGES

Загалом унаслідок дій російських військових в Україні з кінця лютого минулого року вже загинули понад 16 тисяч цивільних. Їхні імена та історії збирають у спеціальному віртуальному меморіалі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter