Журналістці вдалося зателефонувати російським військовим, яким СБУ закидає обстріл будинку в Дніпрі

Дата: 17 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Журналістці вдалося зателефонувати та поговорити з частиною групи російських військових, яких Служба безпеки України назвала причетними до обстрілу будинку в Дніпрі. Після майже 70-годинної пошукової операції на місці трагедії врятувати вдалося 39 людей; загиблими вважають 45 людей, серед яких шестеро дітей. 

Поговорити з російськими військовими вдалося журналістці російського видання “Важливі історії”. 

Наслідки російської атаки на будинок у Дніпрі

Причетними до обстрілу будинку назвали шістьох російських військових 52 важкого бомбардувального авіаційного полку, а саме: 

  • командира полку полковника Тимошина Олега Євгеновича, 21.06.1971 року народження;
  • командира авіаційного загону полку майора Іваненка Олексія Сергійовича, 08.02.1987 року народження;
  • начальника штабу авіаційної ескадрильї авіаційної групи Голенкова Дмитра, 01.09.1978 року народження;
  • штурмана полку Григор’єва Дениса Анатолійовича, 07.06.1982 року народження;
  • штурмана Назирова Дінара Дамировича, 03.07.1985 року народження;
  • інженера з авіаційного озброєння полку Поцелуєва Євгена Миколайовича, 16.06.1980 року народження.

Водночас виявлені на місці обстрілу будинку залишки ракети дозволили зробити правоохоронцям припущення, що до трагедії в Дніпрі, обстрілу влітку торік у Кременчуці торговельного центру, а також до обстрілу будинку в місті Сергіївка на Одещині причетні саме військові з 52 важкого бомбардувального авіаційного полку.

Річ у тім, що лише вони використовують ракети такого типу, а тому, ймовірно, провадження, пов’язані із загибеллю людей та руйнуванням цивільних об’єктів унаслідок застосування цих ракет, об’єднають.

Верхній ряд: Поцелуєв, Назіров та Григор’єв. Нижній ряд: Голенков, Іваненко та Тимошин

Поговорити журналістці видання вдалося з Олексієм Іваненком, Дмитром Голенковим та Динаром Назіровим

Останній на запитання про ймовірну причетність до обстрілу відповів, що змінив професію та став “лісовиком з лісгоспу”. 

“Не ходіть у моєму лісі й не лякайте білок”, – порадив він та кинув слухавку. 

Іваненко, реагуючи на підозру від СБУ, запитав: “Чудово, мені тепер здаватись іти?” Він також переконує, що вже не є військовим. 

“Я звільнився з армії три роки тому, після того як мені пробили голову. Вийшов на пенсію, зараз займаюсь асенізаторством”, – говорить він. 

Щодо Голенкова, то з ним розмова вийшла найдовшою, однак замість відповіді на запитання про причетність до обстрілу, він поставив зустрічне питання про те, чий Крим.

Після кількох спроб домогтися від нього відповіді Голенков обурився та сказав: “Що, прям я, б**дь, натискав на кнопку або в цьому літаку сидів? Крим усе одно наш, і все інше наше. Чого ти хочеш від нас?” 

“Вам особисто не шкода людей, які загинули в Дніпрі? 40 людей і На момент розмови з Голенковим. уже загинули, багато хто досі під завалами”, – запитала журналістка. 

“Які люди? Про що ти взагалі кажеш? Я не розумію”, – сказав він. 

Під час розмови з Голенковим поряд був невідомий, який у слухавку кричав журналістці: “Навіщо вона, шкура, зі мною російською говорить? Якщо ти українська шкура, то і говори з нами українською!”  

Есбівці ще не повідомили про підозру шістьом російським військовим, яких назвали причетними до обстрілу будинку в Дніпрі. Зроблять це після проведення відповідних експертиз. 

Очільник СБУ Василь Малюк, коментуючи трагедію, порадив причетним російським військовим “щохвилини чекати на відплату”. 

Нагадаємо, що внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну загинули щонайменше 16 502 людини. Про це ZMINA дізналась, отримавши відповідь на запит від Головного слідчого управління Національної поліції. Дані, наприклад, Управління Верховного комісара ООН з прав людини щодо загиблих в Україні цивільних набагато нижчі: там вважають, що загинули понад 7 тисяч людей.

Щодня о 9-й ранку оголошують загальнонаціональну хвилину мовчання за загиблими, а їхні імена збирають у спеціальному віртуальному меморіалі. Долучитися до цього може кожен охочий.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter