В Ірані репера, який підтримував антиурядові протести, засудили до страти

Дата: 26 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Революційний суд Ірану ухвалив смертний вирок реперу Тумаджу Салехі. Музиканта визнали винним у підтримці масових антиурядових протестів, які відбувалися в країні у 2022–2023 роках.

Про це повідомляє Reuters.

Фото: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Першого разу репера заарештували у жовтні 2022 року після публічних заяв на підтримку загальнонаціональних протестів. У своїх піснях Салехі підтримував багатомісячні мітинги в Ірані, спровоковані смертю 22-річної Махси Аміні, яку заарештували за нібито неправильне носіння хіджаба.

У 2023 році репера засудили до шести років і трьох місяців ув’язнення, однак він уникнув смертного вироку з боку Верховного Суду.

Згодом адвокат музиканта Амір Раїсіан повідомив, що перше відділення Революційного суду міста Ісфахан засудило репера до найвищої міри покарання, попри рішення Верховного Суду. 

Юрист пообіцяв, що обов’язково оскаржить вирок, який ще не набув законної сили. У засудженого є 20 днів, щоб подати апеляцію.

Нагадаємо, у квітні поточного року в Ірані кримінальний суд столиці ухвалив смертний вирок учаснику антиурядових протестів 2022 року. 64-річного Шахріяра Баята засудили до страти за “образу пророка” в соціальних мережах.

Раніше ZMINA повідомляла, що у 2023 році, за даними Iran International, влада Ірану стратила 800 осіб, у тому числі у справах про блюзнірство та участь в антиурядових протестах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter