Один із заступників голови ДБР пов’язаний з нею через бізнес дружини – розслідування

Дата: 28 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Призначений за непрозорою процедурою заступник директора Державного бюро розслідувань Олександр Соколов пов’язаний з тимчасовою виконувачкою обов’язків голови відомства Іриною Венедіктовою через бізнес дружини. 

Про це йдеться в розслідуванні Bihus.info.

Із 2014 року Соколов працював в СБУ в Харківській області, звідки родом і сама Ірина Венедіктова. Однак, як зазначають розслідувачі, зв’язок між ними простежується не безпосередньо, а через дружину Соколова – Ганну Соколову.

“У своїй декларації за 2018 рік Соколова задекларувала 125 тис. грн доходу від ТОВ “Перегрін Кепітал Груп”. Це юридична фірма, засновницею якої є Наталія Колесник. Очевидно, йдеться про свекруху Венедіктової – матір її чоловіка, Дениса Колесника”, – розповіли журналісти. 

Сама Венедіктова має і прямий зв’язок із юридичною фірмою “Перегрін”, адже в період, коли Соколова отримувала від цієї фірми доходи, чинна в.о. директора ДБР офіційно працювала радницею цього підприємства.

Венедіктова також неодноразово брала участь у заходах, які проводило підприємство “Перегрін Кепітал Груп”. На деяких фотографіях, опублікованих у фейсбуку, можна побачити Венедіктову поруч із Русланом Стефанчуком – нинішнім віцеспікером Верховної Ради.

Окрім того, Венедіктова володіє двома торговими знаками, в яких фігурує слово “Перегрін”. Йдеться про український знак Центру обслуговування іноземних студентів “Перегрін” і його англійський відповідник.

Окрім цього, розслідувачі зазначили, що сам конкурс на посаду заступників директора ДБР проводився непрозоро: 

  • оголошення про конкурс на посаду опублікували на сайті ДБР не на головній сторінці, а глибоко в рубриках;
  • публічно про конкурс не повідомляли;
  • подавати документи на посаду кандидати мали в розпал новорічних свят – із 30 грудня до 2 січня;
  • у цей період телефон конкурсної комісії не відповідав на дзвінки.

Нагадаємо, що наприкінці січня заступниками директора Державного бюро розслідувань стали Олександр Соколов та Олександр Бабіков. Останній відомий тим, що працював у юридичній фірмі Aver Lex, яка захищала експрезидента Віктора Януковича.

Незадовго до призначення громадські організації звернулися до президента Володимира Зеленського, голів фракцій Верховної Ради, в.о. директора Державного бюро розслідувань Ірини Венедиктової та директора НАБУ Артема Ситника, аби ті не допустили призначення Бабікова на посаду. Однак їхні вимоги проігнорували, а згодом Венедіктова назвала заклики активістів маніпуляціями. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter