Зеленський звільнив Трубу та призначив виконувачку обов’язків директора ДБР

Дата: 27 Грудня 2019
A+ A- Підписатися
Президент Володимир Зеленський звільнив Романа Трубу з посади директора Держбюро розслідувань
 
Про це свідчить указ, опублікований на сайті очільника України. 
 
 
Окремим указом Зеленський призначив виконувачкою обов’язків директора ДБР 41-річну Ірину Венедиктову. 
 
Венедиктова закінчила Харківський національний університет внутрішніх справ, вивчала міжнародний комерційний арбітраж у Chartered Institute of Arbitrators та має звання доктора юридичних наук. За даними активістів з руху “ЧЕСНО“, у жінки є власна наукова школа.

Із 2005 року до обрання в парламент Венедиктова завідувала кафедрою цивільно-правових дисциплін Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна, була членкинею науково-консультативної ради Верховного Суду, арбітром Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України та суддею Третейського суду в медичних справах. 

У 2016−2017 роках Венедиктова претендувала на посаду судді касаційного цивільного суду в складі Верховного Суду, але не пройшла конкурсу, бо отримала малі бали за результатами іспиту.

Чоловік Венедиктової – співробітник кіберполіції Денис Колесник. Батько – Валентин Венедиктов, перший проректор Харківського університету внутрішніх справ, генерал-майор міліції.

Відомо, що Венедиктова була серед 20 осіб, яких напередодні другого туру президентських виборів Володимир Зеленський відрекомендував як свою команду. Виконувачка обов’язків директора ДБР була експертом у галузі реформування судової системи в президентській команді. 

Нагадаємо, що нещодавно Зеленський підписав зміни до закону про Державне бюро розслідувань, за які, зокрема, голодувала адвокатка родин Небесної сотні Євгенія Закревська. 

Згідно із законом, очільник бюро тепер самостійно здійснюватиме керівництво органом, не розділяючи повноважень із заступниками. Директор ДБР отримує повноваження особисто призначати і звільняти своїх заступників. Також тепер виключається участь прем’єр-міністра в призначенні директора Державного бюро розслідувань. Директор ДБР призначається на посаду президентом України за поданням комісії з проведення конкурсу.

Закон також регулює питання створення управління з розслідування справ Майдану в ДБР та переведення туди слідчих з ГПУ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter