Новопризначений заступник голови ДБР відкидає звинувачення активістів про зв’язки з Януковичем

Дата: 28 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Призначений наприкінці січня заступник директора Державного бюро розслідувань Олександр Бабіков відкидає звинувачення активістів та стверджує, що ніколи не представляв інтересів колишнього президента України Віктора Януковича в суді. 

Про це він повідомив на брифінгу. 

За словами Бабікова, звинувачення в представленні інтересів Януковича в суді не мають під собою підґрунтя, а його підпис під документами в справі експрезидента пояснюється технічними причинами.

“Хтось із вас із 2014 до 2020 року чув моє ім’я як адвоката, який надає йому правову допомогу? Вам показують документи, де написано про нібито представництво його інтересів. В адвокатських об’єднаннях працюють декілька адвокатів. Як правило, у кожному провадженні є адвокат, який безпосередньо здійснює захист клієнта, він розробляє стратегію захисту людини, з якою укладено договір адвокатським об’єднанням. Проте, оскільки адвокати часто беруть участь у судових засіданнях, а законодавство вимагає подання процесуальних документів в обмежені терміни, інколи виникає необхідність підписати технічний документ у того адвоката, який перебуває в той час в об’єднанні”, – сказав він. 

Також новопризначений заступник директора ДБР додав, що суспільству “можуть показати ще десятки ордерів щодо різних клієнтів, щодо яких я навіть під тортурами не зможу вам пояснити, який вони стосунок мають до нашого об’єднання”. 

Окрім цього, Бабіков додав, що ніяк не може впливати на розслідування справ Майдану, адже це не передбачено законом.

“(Закон. – Ред.) забороняє директору, його першому заступнику і заступнику втручатися в будь-який хід кримінальних проваджень, не передбачає права надавати вказівки в кримінальних провадженнях, спрямовувати досудове розслідування чи заслуховувати їх”, – сказав він. 

Нагадаємо, що наприкінці січня заступниками директора Державного бюро розслідувань стали Олександр Соколов та Олександр Бабіков. Останній відомий тим, що працював у юридичній фірмі Aver Lex, яка захищала експрезидента Віктора Януковича.

За словами журналістів, не тільки Бабіков має сумнівну репутацію. Так, Олександр Соколов нібито пов’язаний з тимчасовою виконувачкою обов’язків голови відомства Іриною Венедіктовою через бізнес дружини. 

Також питання викликає сама процедура конкурсу на посаду, адже: 

  • оголошення про конкурс опублікували на сайті ДБР не на головній сторінці, а в рубриках;
  • публічно про конкурс не повідомляли;
  • подавати документи на посаду кандидати мали в розпал новорічних свят – із 30 грудня до 2 січня;
  • у цей період телефон конкурсної комісії не відповідав на дзвінки.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter