Обшуки у Довженко-Центрі проходять у справі про зловживання владою одним із екскерівників — СБУ

Дата: 10 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Рішення про проведення обшуків у приміщенні Довженко-Центру 10 листопада 2022 року ухвалили через справу про зловживання владою одним із колишніх керівників установи.

Про це “Детектору медіа” повідомив речник Служби безпеки України Артем Дехтяренко.

Джерело: ukrainer.net

За його словами, слідчі дії на території Центру відбувалися за участю співробітників СБУ, Нацполіції та прокуратури міста Києва. Одному із колишніх посадовців установи готується повідомлення про підозру за частиною 2 статті 364 Кримінального Кодексу України — зловживання владою або службовим становищем.

Деталі справи він пообіцяв надати згодом.

Журналісти “Детектора медіа” пишуть, що формальним приводом до обшуків став пошук зв’язків ексгендиректора Центру Івана Козленка із фірмою-забудовником, що працює на ділянці поруч з установою.

Нагадаємо, що 2 листопада Держкіно відсторонило від виконання обов’язків в. о. генеральної директорки Національного центру Олександра Довженка Олену Гончарук і призначило на її місце іншу людину. Нею стала Юлія Каждан — журналісти “Слідство.Інфо” дізналися, що раніше вона займалася бухгалтерським обліком, заснувала кінологічний центр та практикує гіпнотерапію і не має жодного досвіду роботи у сфері кіноіндустрії.

У Держкіно заявили, що причиною звільнення Гончарук стали результати аудиту. Вона залишиться очільницею Музею кіно Довженко-Центру, а на посаду гендиректора проведуть конкурс. Ексочільниця також зможе взяти в ньому участь. Положення про порядок проведення конкурсу можна дізнатися тут.

Кадрові зміни в Довженко-Центрі відбулися всього за декілька днів після того, як центр подав судовий позов до Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про реорганізацію.

Зробити це рекомендував і парламентський Комітет гуманітарної та інформполітики, а також громадська рада при Держкіно, яка назвала рішення щодо реорганізації “сумнівним і непрозорим”.

8 листопада Каждан прийшла до Довженко-Центру, щоб приступити до роботи, але колектив до будівлі її не пустив.

Наступного дня Держкіно виступило зі зверненням до команди Центру з проханням дотримуватися норм законодавства та допустити т. в. о. гендиректора до виконання обов’язків. 

Вже 10 листопада до Довженко-Центру прийшли з обшуками силовики.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter