На Подолі поліція побила і три години утримувала музиканта, бо він видався підозрілим

Дата: 19 Травня 2021
A+ A- Підписатися

На київському Подолі в ніч з 18 на 19 травня поліцейські затримали й побили музиканта, бо він видався їм підозрілим. Чоловіку розбили ніс, протримали три години в кайданках без складання протоколу і потому відпустили. До двох людей, які намагалися з’ясувати, що відбувається, поліцейські застосували газ. 

Відео про цей інцидент поширив у соцмережі фотограф інформагентства Укрінформ Євген Котенко.

Скріншот з відео затримання музиканта Міті Багайчука Скріншот з відео затримання музиканта Міті Багайчука

З відеостріму випливає, що музиканта Мітю Багайчука затримали 18 травня на вулиці Кирилівська, 47, коли він виходив з майстерні. Правоохоронці звинуватили його в зберіганні заборонених речовин: за їхньою версією, чоловік викинув пакет з речовиною. Як видно на записі з місця інциденту, група поліцейських закувала чоловіка в наручники та тримала біля стіни, поки він просив відпустити його. 

“Я відчуваю, як по моїх руках тече кров від ваших кайданок”, – кричить він. 

Під час затримання Багайчуку розбили ніс. Крім того, за словами очевидців, декількох перехожих, які намагалися з’ясувати причину такої поведінки правоохоронців, забризкали газом. 

Журналіст Іван Скорина також повідомив, що в затриманні Багайчука брав участь Владислав Іоанно (номер жетона 36774), який є переатестованим працівником “Беркуту”. Про нього відомо, що 2017 року він напав на водія авто, а раніше – на співвласника видання “Букви” Петра Терентьєва.

Згодом на сторінці “Поліції Києва” з’явилось повідомлення про затримання “чоловіка з наркотиками”, а також про призначення службового розслідування щодо перевірки правомірності дій поліцейських. У публікації правоохоронці зазначили, що чоловік “перебував із явними ознаками алкогольного сп’яніння та при затриманні чинив опір”. 

Цьому інциденту передувала низка інших, під час яких правоохоронці на Подолі чинили тиск на музикантів і культурні заходи. Тож група активістів оголосила проведення 21 травня в Києві акції “Зупинимо сафарі міліції на Подолі”.

Учасники акції вимагають звільнення начальника Подільського управління поліції Павла Василенка, якого вони називають винним у ситуації, що склалася на Подолі.

Адже повідомлення про затримання поліцейськими на Подолі громадян з’являються в соціальних мережах уже декілька днів поспіль. Так, 15 травня на вулиці Нижньоюрківська, 31, в артцентрі Closer планувався виступ співачки Олі Дібрової з презентацією проєкту Ready in LED, а поверхом вище в закладі Mezzanine мала виступати співачка Катерина Офліян. Однак несподівано на територію приїхав поліцейський патруль, який почав розганяти та затримувати людей. 

Ми закрили всі двері, але о 21:10 вони зайшли до нас із ліхтариками з боку тераси, Лісового причалу. Вимкнули музику, ввімкнули світло і в досить грубій формі скрутили барменів і вивели з приміщення”, – розповідав про інцидент продюсер проєкту Ready In LED Паша Пластик.

Правоохоронці пояснили свої дії превентивною операцією через порушення правил карантину. Однак ніхто з поліціянтів не зміг відповісти на питання, яка площа приміщень усередині фабрики, де саме проводяться концерти та в чому порушення.

15 травня в Києві поліція зірвала відразу два артзаходи в столичних закладах на території ткацької фабрики

“У час, коли восьмий рік на кордоні воїни кладуть своє життя за нашу можливість жити та творити майбутнє нації, майбутнє нашої країни, представники міліції літають по Подолу наче бандюгани 90-х і вершать не закон, а насилля і злочини. Як творити культуру, як робити контекст, коли музикантам розбивають голови під репетиційною студією, культурним спілкам ще при світлі сонця руйнують роботу, ламають замки, вибивають двері? Коли в білий день можуть будь-якого за зовнішньою ознакою зупинити й кинути об асфальт – і потім він сам упав?” – обурюються організатори акції “Зупинимо сафарі міліції на Подолі”.

Вони закликають небайдужих прийти 20 травня об 11.00 під відділок міліції Подолу за адресою провулок Хорива, 20, щоб мирно вимагати звільнення начальника Подільського управління міліції Василенка Павла Юрійовича.

Нагадаємо, що більшість українців, як свідчать соціологічні опитування, не вважають роботу поліції ефективною та думають, що від насильства там не застрахований ніхто. Однак за останні два роки побільшало тих, хто не готовий це терпіти.

Уже не перший рік активісти вимагають відправити у відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Після зміни влади він зберіг свою посаду та розповідав, що не збирається йти. Причиною для відставки Авакова не став ні інцидент у Кагарлику, де жінку зґвалтували у відділку поліції, ні вбивство поліцейськими п’ятирічного Кирила Тлявова на Київщині. У червні минулого року в один день під Верховною Радою та Кабінетом Міністрів відбулись одразу чотири акції протесту з вимогою звільнити очільника МВС.

За минулий рік на МВС із бюджету витратили понад 100 мільярдів гривень. Згідно з дослідженням Світового банку, Україна посідає п’яте місце у світі за витратами на правопорядок і 158-ме за рівнем верховенства права. Більше грошей на силовиків витрачають тільки в острівній країні Кірибаті, ОАЕ, Південно-Африканській Республіці та на Сейшельських Островах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter