За два роки побільшало українців, які не готові терпіти поліцейське насилля

Дата: 22 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

79,1% українців вважають застосування поліцейськими побоїв, знущань або катувань для розкриття чи розслідування злочинів неприпустимим. 

По це свідчать результати “Національного моніторингу незаконного насильства в поліції в Україні у 2020 році”, підготовленого Харківською правозахисною групою та Харківським інститутом соціальних
досліджень.

Дослідники кажуть, що зафіксований показник виявився найбільшим за час спостережень, які почались ще у 2004 році. Так, у 2018 році застосування поліцейськими побоїв, знущань або катувань із метою розкриття чи розслідування злочинів неприпустимим вважали 68,2% людей. Зниження толерантності до насилля у опитаних соціологи пов’язали з резонансними справами, а саме зґвалтуванням в травні поточного року жінки у відділку поліції в місті Кагарлик.

Водночас 14,9% опитаних усе ще допускають використання катувань та незаконного насильства «у крайніх випадках», а ще 5,4% — «стосовно окремих осіб». Серед таких осіб, на думку респондентів, можуть опинитись терористи або підозрювані у злочинах проти дітей. Певна частина опитаних не вважає злочином насилля, якщо його використовують як засіб покарання та помсти ґвалтівникам та вбивцям (29,3%) або злочинцям, яких спіймали на гарячому (22,8%).

Більшість опитаних працівників поліції також вважає, що використання побоїв, знущань або катувань з метою розкриття і розслідування злочинів є неприпустимим за жодних обставин. Патрульних із такою позицією дещо більше (79,1%), ніж серед інших поліцейських (71,4%). Однак правоохоронці, які вважають побої припустимим методом роботи, здебільшого виправдовують це розкриттям особливо тяжких злочинів (56,7%). 

Незаконним поліцейські вважають використання насильства як покарання чи помсти ґвалтівникам та вбивцям (23,3%). Не виправдовують опитані поліцейські й насилля, яке використовують нібито для попередження терактів (20,3%), чи у роботі з підозрюваними у сепаратизмі й бойовиками (13,8%). Найменше поліцейські виправдовують побиття та знущання над затриманими для «швидкого розкриття злочинів» (5,7%) та для «покращення показників розкриття злочинів» (2,6%).

Дослідження проводили експерти Харківського інституту соціальних досліджень у Київській, Харківській, Львівській, Вінницькій та Одеській областях. Вони опитали 3 тис. людей та провели анкетування 2120 працівників поліції. 

Нагадаємо, що лише за останні декілька років в Україні сталася низка резонансних справ, пов’язаних з діями правоохоронців. Зокрема, вбивство в травні минулого року патрульними п’ятирічного Кирила Тлявова. 

Періодично ДБР звітує про розслідування справ, пов’язаних з незаконними діями правоохоронців. Так, нещодавно на Донеччині двоє поліцейських під час виконання служби вкрали документи та банківську картку в загиблого. Згодом вони незаконно затримали чоловіка, якого змусили зізнатись у торгівлі наркотиками, а потім вимагали в нього хабар за те, щоб відпустити. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter