Майже 60% українців вважають, що від насилля у поліції не застрахований ніхто

Дата: 22 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

59,7% опитаних українців вважають, що від насилля в поліції не застрахований ніхто.

Такими є дані “Національного моніторингу незаконного насильства в поліції в Україні у 2020 році”, підготовленого Харківською правозахисною групою та Харківським інститутом соціальних
досліджень.

Кількість опитаних, які думають, що громадський активізм може стати додатковим фактором у питанні поліцейського насильства, становить 10,1%. Як підкреслили дослідники, цей показник збільшується вже декілька років. Так, у 2015 році таких респондентів було 4,8%, а у 2017 – 6,5%. 

Серед інших категорій людей, які найбільше ризикують стати жертвами поліцейського насилля, опитані виділили: 

  • тих, хто ображає поліцію (27,2%);
  • професійних злочинців (22,0%);
  • тих, хто скоїв будь-який злочин (25,6%);
  • неповнолітніх (8,8%);
  • учасників масових заходів (11,4%).

Водночас соціологи розповідають, що зовсім інше уявлення про поліцейське насилля мають самі працівники поліції. Приблизно половина опитаних вважає, що катування і жорстоке поводження з їхнього боку не загрожує нікому. Серед поліцейських така думка виявилась більш поширеною (55,5%), ніж серед патрульних (44,9%).

Патрульні (16,9%) дещо більше за інших поліцейських (10,6%) схильні вважати, що жорстокого поводження слід боятися тим, хто провокує та ображає їх, але у решті відмінностей у позиції патрульних й інших поліцейських, як свідчить моніторинг, практично немає. В обох групах є працівники, які вважають, що боятися їх повинні професійні злочинці і рецидивісти, підозрювані у скоєнні тяжкого кримінального злочину, або будь-яка людина, що скоїла злочин.

Дослідники зауважують, що хоча більшість поліцейських вважає, що незаконне насильство не загрожує нікому, серед тих, кому слід побоюватись, найбільше вказували «тих, хто провокує та ображає поліцію» та те, що «від цього не застрахований ніхто». Фактично, це співпадає з думкою населення, яке найчастіше обирало ці самі альтернативи у цьому запитанні.

Нагадаємо, що понад 40% українців вважають причиною злочинності серед силовиків почуття безкарності. Лише за останні декілька років в Україні сталася низка резонансних справ, пов’язаних з діями правоохоронців. Зокрема, вбивство в травні минулого року патрульними п’ятирічного Кирила Тлявова та зґвалтування в травні поточного року жінки у відділку поліції в місті Кагарлик.

Також відомо, що понад 7% українок зазнавали насильства у поліції, а від принизливих жартів, залицянь та спроб зґвалтувань потерпають навіть правоохорониці під час служби. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter