Понад 40% українців вважають причиною злочинності серед силовиків почуття безкарності

Дата: 02 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

42% опитаних українців вважають причиною незаконної поведінки правоохоронців їхню впевненість у власній безкарності. 

Такими є дані дослідження Фонду “Демократичні ініціативи”, проведеного спільно з соціологічною службою Центру Разумкова і Соціологи опитали 2002 людини з 3 по 9 липня поточного року у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Серед інших причин, які дозволяють правоохоронцям вчиняти злочини, українці назвали корумпованість їхніх безпосередніх керівників (38%), недосконалість законодавства та відсутність жорстких покарань для порушників (36%), а також кругову поруку серед правоохоронців й захист порушників з боку керівництва (35%). 

“Громадяни впевнені у тому, що правоохоронці не здатні й не зацікавлені припиняти злочини у власних лавах. Таке уявлення могло сформуватися через те, що громадяни практично переконані: правоохоронці-злочинці не будуть покарані й засуджені, бо можуть тиснути чи підкупити слідство і суд, через корисливість їхнього безпосереднього начальства та недосконале законодавство”, – пояснюють соціологи. 

Водночас позитивним чинником дослідники назвали те, що опитані громадяни не пов’язують злочини правоохоронців із недбалістю вищого керівництва чи злиттям правоохоронних органів зі злочинними структурами.

“Тобто вчасне, адекватне, жорстке і послідовне реагування керівників правоохоронних органів на злочини своїх підлеглих лишаються точкою, від якої можна починати/продовжувати формувати довіру громадян до правоохоронної системи загалом та окремих органів зокрема”, – констатують вони.

Іншим важливим напрямом формування такої довіри соціологи назвали запровадження достатніх законодавчих запобіжників, які стримуватимуть виникнення і поширення незаконних дій співробітників органів, розриватимуть кругову поруку, а також гарантуватимуть якість і неупередженість розслідування дій правопорушників. 

Розповіли опитані також й про проблем своїх населених пунктів, що потребують найбільшої уваги правоохоронних органів. Серед них: поширення і вживання наркотиків (40% респондентів вважають це серйозною проблемою, тоді як лише 8% відзначають роботу правоохоронців з припинення таких злочинів), водіння автотранспорту водіями у нетверезому стані (38%), хуліганство (37%), корупція посадових осіб різних органів влади (25% опитаних вважають серйозною проблемою, тоді як лише 4% відзначають роботу правоохоронців з припинення таких злочинів), пограбування помешкань (25% і 4% відповідно), крадіжки в громадських місцях (21%) та шахрайство (21% і 5% відповідно). 

Нагадаємо, що лише за останні декілька років в Україні сталась низка резонансних справ, пов’язаних з діями правоохоронців. Зокрема, вбивство у травні минулого року патрульними п’ятирічного Кирила Тлявова та зґвалтування у травні поточного року жінки у відділку поліції у місті Кагарлик.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter