Майже 7% українок зазнавали насильства у поліції – дослідження

Дата: 22 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

6,8% опитаних жінок розповіли, що зазнавали від працівників поліції ґендерно-зумовленого насильства в тому чи іншому вигляді.

Про це свідчать результати “Національного моніторингу незаконного насильства в поліції в Україні у 2020 році”, підготовленого Харківською правозахисною групою та Харківським інститутом соціальних
досліджень.

З понад 1,6 тис. жінок, які взяли участь у дослідженні, про насильство у правоохоронних органах розповіли 110 постраждалих. Здебільшого жінки чули образи та жарти, спрямовані на підкреслення їхньої меншовартості (26 випадків), деякі стикались з погрозами та шантажем (24 випадки), а 10 жінок розповіли, що поліціянти били та душили їх. Ще 5 жінок розповіли про те, що їх незаконно утримували, настирливо залицялись та навіть примушували роздягатись. Під час дослідження стало відомо й про декілька випадків зґвалтувань. 

Соціологи дізнались від самих поліцейських, що їхні родичі також часто стають жертвами насильства з боку колег. Про образи та принизливі жарти розповіли й жінки, які працюють у поліції. З 318 випадків насильства, про які повідомили опитані поліціянтки, 123 стосувались саме жартів, а ще 70 жінок розповіли про обмеження в професійному рості. 

Стикаються жінки у поліції також з сексуальним насильством. Так, наприклад, неприємні фрази із сексуальним підтекстом чули 57 опитаних, ще 24 поліцейські ставали об’єктами настирливих залицянь, а деякі розповідали про придушення (3 випадки), примус до роздягання та спробу зґвалтування. 

Дослідники наголошують, що українська поліція залишається вкрай централізованим інститутом, побудованим на мілітаристичних засадах, у якому більшість важливих посад обіймають чоловіки та в якому існує традиційний культ сили. Це, своєю чергою, створює додаткові ризики не тільки для тих, хто контактує з поліцією як підозрювана або свідок, а й для самих працівниць поліції.  

Дослідження проводили експерти Харківського інституту соціальних досліджень у Київській, Харківській, Львівській, Вінницькій та Одеській областях. Вони опитали 3 тис. людей та провели анкетування 2120 працівників поліції. 

Нагадаємо, що понад 40% українців вважають причиною злочинності серед силовиків почуття безкарності. Лише за останні декілька років в Україні сталася низка резонансних справ, пов’язаних з діями правоохоронців. Зокрема, вбивство в травні минулого року патрульними п’ятирічного Кирила Тлявова та зґвалтування в травні поточного року жінки у відділку поліції в місті Кагарлик.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter