Реформу поліції вважає успішною лише кожен третій патрульний – дослідження

Дата: 23 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Реформу поліції вважає успішною кожен третій патрульний поліцейський (32%) і лише 13,9% представників інших підрозділів поліції.

По це свідчать результати “Національного моніторингу незаконного насильства в поліції в Україні у 2020 році”, підготовленого Харківською правозахисною групою та Харківським інститутом соціальних
досліджень.

Кількість опитаних правоохоронців, які вважають реформу проваленою, більша, причому як серед поліції загалом (58,5%), так і поміж патрульних (37,7%). Кожен четвертий вказав, що реформа ще не закінчена.  Дослідники розповідають, що важливим недоліком «реформи» стало те, що повсякденна діяльність працівника поліції, як і десятки років тому, підпорядкована необхідності надати керівництву показники й продемонструвати тенденції, які в деяких випадках суперечать реальному стану речей. 

Щодо оцінки роботи поліції громадянами, то соціологи розповіли, що більшість респондентів бачать її як неефективну, адже на це вказали 56,2% опитаних. Порівняно з національним дослідженням 2018 року, кількість людей, незадоволених поліцією, зросла на 3,5%. Найчастіше свої оцінки респонденти будували, виходячи з інформації, отриманої зі ЗМІ (75,2%), і в ході спілкування з друзями та знайомими (39,1%). Дослідники наголосили, що суттєво зростає роль інтернету, адже за три роки кількість людей, які спираються на дані з мережі у питанні оцінки ефективності поліції, зросла у два з половиною рази — до 48,2%. 

Традиційно респонденти дещо схвальніше ставляться до своєї місцевої поліції. Але кількість таких, що вважають роботу місцевої поліції неефективною, склала 48,9%. Зменшується кількість таких, хто бачить місцеву поліцію ефективною: у 2018 році таких було 33,7%, а у 2020 році — 30,6%.

Нагадаємо, що негативно оцінюють українці й роботу очільника МВС Арсена Авакова. Активісти вже довго намагаються усунути з посади Авакова, якого звинувачують у провалі реформи поліції та гальмуванні розслідувань нападів на активістів. Після зміни влади Аваков зберіг свою посаду та розповів, що не збирається йти у відставку. Причиною для відставки Авакова, за словами його заступника Антона Геращенка, не стане й інцидент у Кагарлику, де у травні жінку зґвалтували прямо у відділку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter