Іранський суд почав слухання справи про збиття літака МАУ

Дата: 22 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Іранський військовий суд розпочав слухання справи щодо збиття військовими пасажирського літака рейсу PS752 на початку минулого року. 

Про це повідомляє AP.

Фото: TASR / AP

У засіданні взяли участь десятеро підозрюваних військовослужбовців різних рангів, родини загиблих та адвокати, які представляють інтереси 103 позивачів. Судді заслухали заяви сторони потерпілих та призначили наступне засідання, дату якого оголосять пізніше. 

Водночас на засіданні не було українського посла, адже, як пояснили “Європейській правді” у МЗС,  Іран досі не надав у повному обсязі документи, про які просила Україна у рамках запиту про міжнародну правову допомогу.

Слухання стали першими в справі, яку відкрили понад 22 місяці тому. Про підозри військовослужбовцям розповіли лише у квітні, через місяць після того, як влада Іраку оприлюднила фінальний звіт розслідування, де причиною катастрофи назвали зміщення позиції радіолокаційної станції військових, що нібито призвело до помилки у зв’язку. Водночас автори звіту не назвали імені жодного відповідального за збиття.

Після публікації звіту українське МЗС назвало його “збіркою маніпуляцій”, а ООН стверджувала, що Іран приховує обставини катастрофи.

Минулого року офіційне агентство новин ісламської республіки повідомляло, що уряд країни доручив виплатити по 150 тисяч доларів родинам кожної з жертв катастрофи. Гроші планували виплатити до першої річниці збиття, тобто 8 січня 2021 року. Однак, як пояснювали в українському МЗС, цю пропозицію відкинули, адже сума компенсацій має стати результатом домовленості урядів всіх держав, громадяни яких загинули в авіакатастрофі, а не одностороннім рішенням.

Раніше правозахисники розповідали, що іранська влада погрожувала рідним загиблих у катастрофі.

Нагадаємо, що український літак регулярного рейсу PS752, який прямував з Тегерана до Києва, розбився в Ірані на початку минулого року. Судно зникло з радарів на шостій хвилині після злету. Внаслідок катастрофи загинуло 176 людей: усі пасажири та члени екіпажу. Іранські військові повідомляли, що “ненавмисно” збили літак. 

За понад рік, що минув від трагедії, українські правоохоронці провели понад дві сотні процесуальних та слідчих дій, а також надіслали 18 запитів про міжнародну правову допомогу до інших країн. Україна розглядає п’ять версій подій, що могли призвести до авіакатастрофи, однак їхній зміст – таємниця слідства. 

Фотографія обкладинки: Mahmoud Hosseini / dpa / Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter