У Польщі збираються змінити правила прихистку для українців із протермінованими документами

Дата: 26 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Уряд Польщі врахує рішення України про призупинення консульських послуг для чоловіків 18–60 років у загальному рішенні щодо продовження тимчасового захисту для громадян України, яке зараз перебуває на етапі підготовки.

Про це сказав міністр внутрішніх справ Марчин Кервінський в ефірі TVN24.

Колаж: Uapl.info

Міністра запитали, чого очікувати українським чоловікам, які перебувають у Польщі, з огляду на рішення України призупинити консульські послуги, оскільки для багатьох це може означати проблеми з документами. 

Кервінський відповів, що усі рішення стосовно громадян України у Польщі включені у спеціальний закон і нещодавно Польща продовжила тимчасовий захист для українців до 30 червня. 

Нагадаємо, що 23 квітня консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку за кордоном. Спочатку інформація про це поширювалася в медіа, а згодом підтвердив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Низка українських юристів та правозахисників критично висловилася щодо рішення МЗС зупинити надання консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку за кордоном. Частина вбачає в цьому порушення статті Конституції, дію якої не можна обмежувати й під час воєнного стану, а інші звертають увагу, що такі дії влади не дадуть бажаного результату.

Згодом Міністерство закордонних справ оприлюднило розʼяснення щодо обмежень на надання консульських послуг військовозобов’язаним українцям, які перебувають за кордоном.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter