ООН: Іран приховує обставини, пов’язані з катастрофою МАУ під Тегераном

Дата: 24 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Іран вчинив численні порушення прав людини під час збиття літака МАУ, що сталося на початку минулого року, а влада країни приховує обставини, пов’язані з трагедією. 

Про це йдеться у відповідному звіті ООН.

Фото: AP Photo / Ebrahim Noroozi

Рік тому український літак регулярного рейсу PS-752, який прямував з Тегерана до Києва, розбився в Ірані. Судно зникло з радарів на шостій хвилині після злету, а внаслідок катастрофи загинули всі пасажири та члени екіпажу. Згодом іранські військові повідомили, що “ненавмисно” збили літак. Унаслідок авіакатастрофи загинули 176 людей.

Звіт ООН щодо трагедії ґрунтується на листі спецдоповідачки організації Аньєс Калламар до іранського уряду, в якому вона виклала результати свого шестимісячного розслідування катастрофи. Про надсилання листа не повідомляли протягом 60 днів відповідно до політики Ради з прав людини щодо таких повідомлень державам, однак, як наголосили в ООН, досі відповіді на звернення від іранської влади так і не отримали. 

“Замість того щоб розпочати належне розслідування, влада дозволила розграбувати місце катастрофи, а потім розігнати бульдозерами, перешкоджаючи збору доказів і позбавляючи сім’ї незамінних пам’яток про тих, кого вони втратили. Слідство іранської влади також не враховувало відповідальності посадовців високого рівня”, – наголосила Калламар 

Cпецдоповідачка ООН Аньєс Калламар. Фото: з відкритих джерел

За даними Ірану, однією з причин знищення літака було зміщення позиції радіолокаційної станції військових, що нібито призвело до помилки у зв’язку. Однак пояснень про причини зміни позиції станції Іран не надав. Так само влада не надала пояснень, чому перед атакою не перевірили розмірів і льотних характеристик цілі.

“Невідповідність офіційних пояснень, здається, покликана створити максимум плутанини й мінімум ясності. Вони, здається, надумали ввести в оману”, – підсумували в ООН.

Нагадаємо, що минулого року Канада, 63 громадяни якої загинули на борту літака МАУ, вимагала не давати іранській владі самотужки розслідувати його збиття. Хоча міжнародне законодавство покладає відповідальність за розслідування таких авіаційних катастроф на країну, де вони сталися, ці правила, на думку канадської влади, створюють “конфлікт інтересів” у військових інцидентах. 

Тільки на початку поточного року Україна нарешті отримала від Ірану проєкт фінального технічного звіту про авіакатастрофу. За рік, що минув від трагедії, українські правоохоронці провели понад дві сотні процесуальних та слідчих дій, а також надіслали 18 запитів про міжнародну правову допомогу до інших країн. 

Україна сьогодні розглядає п’ять версій подій, що могли призвести до авіакатастрофи, однак їхній зміст – таємниця слідства. 

Фотографія обкладинки: Kyiv Post 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter