Канада закликала не давати Ірану самотужки розслідувати збиття літака МАУ

Дата: 16 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Іран не має залишатися керівником розслідування авіакатастрофи літака компанії “МАУ”, яка сталася поблизу Тегерана на початку цього року, оскільки саме дії іранських військових спричинили смертельну катастрофу.

Про це йдеться в доповіді щодо розслідування обставин трагедії, яку опублікували на сайті уряду Канади.

8 січня поточного року український літак регулярного рейсу PS-752, який прямував з Тегерана до Києва, розбився в Ірані. Судно зникло з радарів на шостій хвилині після злету, а внаслідок катастрофи загинули всі пасажири та члени екіпажу. Згодом іранські військові повідомили, що “ненавмисно” збили літак.

Унаслідок авіакатастрофи загинули 176 людей, зокрема 63 громадянина Канади, а тому прем’єр-міністр Джастін Трюдо призначив спеціального радника щодо розслідування загибелі рейсу МАУ PS-752 Ральфа Гуддейла. Саме він підготував 74-сторінкову доповідь, у якій говорить, що ситуація, яка склалася довкола розслідування, наразі не викликає довіри. 

“Сторона, яка відповідальна за цю ситуацію, розслідує свої власні дії. Це не викликає довіри”,зазначає Гуддейл.

Ральф Гуддейл. Фото: Global News

Хоча міжнародне законодавство покладає відповідальність за розслідування таких авіаційних катастроф на країну, де вони сталися, ці правила, на думку канадської влади, створюють “конфлікт інтересів” у військових інцидентах. 

Канада не має дипломатичних відносин з Іраном, адже визнала країну “прихильницею тероризму”. Через це іранська сторона не відповідає на запити канадської. Не повідомляє Іран і про те, чи був закритий повітряний простір у ніч трагедії. 

“Багато ключових деталей цієї жахливої ​​події залишаються невідомими Канаді, іншим країнам Координаційної групи розслідування та сім’ям загиблих. Іран є відповідальним за це, оскільки – принаймні досі – він не проводив своїх розслідувань (безпекових, кримінальних чи інших) по-справжньому незалежним, об’єктивним і прозорим способом”, – зауважив спеціальний радник канадського прем’єра.

Нещодавно стало відомо, що Україна проситиме країни, які розслідували справу МН-17, допомогти з пошуком винних у катастрофі МАУ. Зі схожим закликом на початку грудня виступав і канадський міністр транспорту Марк Гарно.

Нагадаємо, що внаслідок катастрофи літака МАУ загинули громадяни сімох країн. 

Після катастрофи та зізнання влади Ірану в “ненавмисному” збитті літака в країні спалахнули протести. Також влада почала тиснути й на журналістів, які висвітлювали катастрофу. Іранська розвідка прийшла щонайменше до двох десятків медійників, зокрема, через їхні пости в інстаграмі, де вони просили вибачення за поширення владної пропаганди.

У вересні правозахисні організації закликали українське МЗС та народних депутатів, які відповідають за міжнародні відносини, звернутися до Ірану, щоб звільнити з ув’язнення правозахисницю Бахаре Хедаят. Активістку відправили за ґрати на чотири роки та вісім місяців за участь в акції пам’яті загиблих в українському літаку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter