“Репортери без кордонів” розповіли про тиск іранської влади на журналістів після катастрофи літака МАУ

Дата: 07 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” заявляє про тиск влади Ірану на журналістів, які висвітлювали катастрофу літака МАУ, що сталася на початку поточного року. 

Про це йдеться в заяві організації. 

Співробітники розвідки допитали щонайменше 21 журналіста. Усім їм погрожували та вимагали від них закрити свої акаунти в соцмережах, однак не затримували. 

“Під тиском видання досі публікують лише інформацію, яка “підтверджує” загальну позицію режиму, зокрема верховного лідера Алі Хаменея. Жодного інтерв’ю з родичами жертв катастрофи не опублікували”, – розповіли правозахисники. 

Іранські силовики вже обшукали будинки та офіси деяких працівників медіа, в яких вилучили комп’ютери, мобільні телефони, документи та інші записи. 

“Мене викликали і допитували співробітники розвідки Революційної гвардії, переважно про мої пости в інстаграмі, в яких я сказав, що шкодую, що поширював брехню влади. Вони сказали мені: якщо ти хочеш залишитися живим і не провести наступні десять років свого життя у в’язниці, закрий рота і свої облікові записи в соціальних мережах!” – розповів один з журналістів. 

Нагадаємо, що 8 січня український літак регулярного рейсу PS 752, який прямував з Тегерана до Києва, розбився в Ірані. Літак зник з радарів на шостій хвилині після злету.  Внаслідок катастрофи загинули всі пасажири та члени екіпажу. Згодом іранські військові повідомили, що “ненавмисно” збили український літак.

Після катастрофи в низці міст Ірану почали розганяти протести, які спалахнули після того, як влада країни визнала, що збила літак.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter