Україну закликають вплинути на долю іранської активістки, яку переслідують за акцію пам’яті трагедії МАУ

Дата: 10 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Правозахисні організації України закликають Міністерство закордонних справ України та народних депутатів, які відповідають за міжнародні відносини, звернутися до Ірану, щоб звільнити від кримінального переслідування іранську правозахисницю Бахаре Хедаят. Актвістка була засуджена до чотирьох років та восьми місяців ув’язнення за участь в акції пам’яті загиблих в українському літаку. 

Відповідну заяву опублікували на сайті Центру прав людини ZMINA.

8 січня український літак регулярного рейсу PS 752, який прямував з Тегерана до Києва, розбився в Ірані. Судно зникло з радарів на шостій хвилині після злету, а внаслідок катастрофи загинули всі пасажири та члени екіпажу. За кілька днів після трагедії Бахаре Хедаят опублікувала твіт, у якому написала, що збирається вшанувати пам’ять жертв. Акція, яку провели на вході до Технологічного університету імені Аміра-Кабіра в Тегерані, зібрала тисячі учасників і стала початком цілої низки акцій протесту проти Іранського корпусу охорони ісламської революції та верховного лідера Ірану.

Через місяць Хедаят затримали в університеті після розмови зі службою безпеки та відправили в слідчий ізолятор, де вона провела дев’ять днів, після чого вийшла на свободу під заставу. На її захист тоді виступила міжнародна організація Frontline Defenders. Уже в липні Революційний суд у Тегерані засудив активістку до чотирьох років та восьми місяців ув’язнення.

Її визнали винною в “зібранні та змові з наміром скоїти злочини проти національної безпеки” через участь в акціях протесту, що засуджують убивства цивільного населення на борту Міжнародних авіаліній України PS-752, а також у “пропаганді проти держави” за написання твітів про цей інцидент. Вирок суду водночас передбачає дворічну заборону брати участь у будь-якій соціальній та політичній діяльності та три місяці громадських робіт. Бахаре Хедаят подала апеляцію на рішення суду та чекає на її розгляд. 

Відомо, що Бахаре Хедаят вже провела шість років у в’язниці за правозахисну діяльність, зокрема за участь у кампанії “Один мільйон підписів за зміну дискримінаційних законів проти жінок в Ірані” з вимогою припинити дискримінацію іранок, яку фактично прописано в законах країни. Хедаят відпустили на свободу у вересні 2016 року, після того як Робоча група ООН з питань свавільного затримання звернулася до Ірану з вимогою негайно звільнити правозахисницю від кримінального переслідування. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter