Довженко-центр: стали відомі претенденти на посаду керівника закладу

Дата: 25 Січня 2023
A+ A- Підписатися

На посаду керівника ДП “Національний центр Олександра Довженка” претендують п’ять кандидатів і кандидаток.

Про це повідомила пресслужба Держкіно у фейсбуку.

Акція на підтримку колективу Довженко-Центру біля суду. Джерело: фейсбук-сторінка Лєни Чиченіної

Документи на відповідний конкурс подали:

  • Вікторія Водка, з 2016 року працює виконавчою директоркою міжнародного кінофестивалю Kharkiv MeetDocs;
  • Олена Гончарук, ексвиконувачка обов’язків керівника Довженко-центру, зараз – керівниця Музею кіно Довженко-центру;
  • Кирило Жаровський, режисер, засновник міжнародної кіноспільноти “Кіно на Дні”;
  • Олексій Пантелєєв, засновник продакшн-студії Dimond.Film, власник кінокомпанії Eidetic Pictures;
  • Сергій Слепак, працював інженером кінозвукотехніки на кіностудії Довженка, у травні 2005 року почав виконувати обовʼязки гендиректора кіностудії Довженка, у червні 2010-го очолив компанію “Кіносвіт”, з жовтня 2013 року – директор ТОВ “Кіносвіт Юніверсал”.

Заяви й автобіографії кандидатів оприлюднено на сайті Держкіно. Тут також уточнили, що всі зацікавлені особи до 31 січня 2023 року можуть подавати пропозиції та зауваження щодо кандидатур на адресу електронної пошти Державного агентства України з питань кіно (info@usfa.gov.ua).

Водночас стало відомо, хто ввійшов до складу конкурсної комісії з обрання генерального директора Довженко-центру.

Від громадських організацій:

  • Володимир Шейко, ГО “Коаліція дієвців культури”;
  • Віктор Глонь, ГО “Незалежні культурні ініціативи”;
  • Степан Бурбан, Культурна агенція “Лінія втечі”.

Від трудового колективу ДП “Національний центр Олександра Довженка”:

  • Ірина Подоляк, народна депутатка України 8-го скликання;
  • Людмила Горделадзе, засновниця компанії “Арт-об’єкт”;
  • Олеся Крижанівська, адвокатка ДП “Національний центр Олександра Довженка”.

Від Держкіно:

  • Тарас Босак, кінопродюсер;
  • Андрій Ногін, кінопродюсер;
  • Олег Щербина, кінопродюсер.

Нагадаємо, що 2 листопада Держкіно відсторонило від виконання обов’язків в. о. генеральної директорки Національного центру Олександра Довженка Олену Гончарук і призначило на її місце іншу людину. Нею стала Юлія Каждан: журналісти “Слідство.Інфо” дізналися, що раніше вона займалася бухгалтерським обліком, заснувала кінологічний центр та практикує гіпнотерапію і не має жодного досвіду роботи у сфері кіноіндустрії.

У Держкіно заявили, що причиною звільнення Гончарук стали результати аудиту. Вона залишиться очільницею Музею кіно Довженко-центру, а на посаду гендиректора проведуть конкурс. Ексочільниця також зможе взяти в ньому участь. Положення про порядок проведення конкурсу можна дізнатися тут.

Кадрові зміни в Довженко-центрі відбулися всього за декілька днів після того, як центр подав судовий позов до Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про реорганізацію.

Зробити це рекомендував і парламентський Комітет гуманітарної та інформполітики, а також громадська рада при Держкіно, яка назвала рішення щодо реорганізації “сумнівним і непрозорим”.

8 листопада Каждан прийшла до Довженко-центру, щоб розпочати роботу, але колектив до будівлі її не пустив.

Наступного дня Держкіно виступило зі зверненням до команди центру з проханням дотримуватися норм законодавства та допустити т. в. о. гендиректора до виконання обов’язків.

Уже 10 листопада до Довженко-центру прийшли з обшуками силовики. За даними “Детектора медіа”, рішення про проведення слідчих дій ухвалили через справу про зловживання владою одним з колишніх керівників установи.

Колектив центру закликав українців до громадського контролю ситуації у своїх публічних просторах.

15 листопада стало відомо, що реорганізацію Довженко-центру тимчасово зупинили.

18 листопада новопризначена виконувачка обовʼязків директора державного підприємства “Національний центр Олександра Довженка” звільнилася з посади. На її місце призначили Андрія Алфьорова – режисера, куратора, автора виставкового музейного проєкту “Польоти уві сні та наяву” про однойменну культову кінострічку Романа Балаяна, що реалізовувався в центрі, кінокритика, члена міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI.

Також відомо, що колектив центру подав позов до суду, вимагаючи скасувати наказ №100 Держкіно про його реорганізацію. Перше підготовче засідання в справі відбулося 29 листопада. На ньому суддя ухвалив рішення про перенесення судового розгляду на 20 грудня. Проте це засідання також перенесли на 11 годину 24 січня 2023 року – через те, що в Держкіно з’явився новий адвокат. Він попросив час для ознайомлення зі справою.

У призначену дату суд розглянув клопотання сторін, задовольнив клопотання Гончарук про вступ у справу третьою стороною, що не заявляє власних вимог, на боці позивача, тобто Довженко-центру, та оголосив перерву. Наступне судове засідання запланували на 21 лютого 2023 року.

21 грудня 2022 року Державне агентство України з питань кіно оголосило публічний конкурс на посаду керівника Довженко-центру.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter