Верховна Рада закликала міжнародну спільноту допомогти звільнити ув’язнених Росією українських журналістів

Дата: 26 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада України підтримала постанову, якою народні депутати звернулись до міжнародних організацій із закликом сприяти звільненню українських журналістів, полонених Росією.

Таке рішення парламент підтримав 293 голосами, повідомив голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин на своїй сторінці у фейсбуку.

За його словами, цією постановою Верховна Рада звертається до представників Організації Об’єднаних Націй в Україні, Європейського парламенту, представництва ОБСЄ в Україні, НАТО, міжнародної організації “Репортери без кордонів” та інших міжнародних організацій, які можуть допомогти звільнити журналістів.

За словами Ярослава Юрчишина, він відразу після свого призначення головою Комітету ВР з питань свободи слова визначив питання про звільнення полонених журналістів пріоритетом у діяльності комітету.

“Бо питання і “Єдиного марафону”, і рівного доступу всіх каналів до інформації, як і доступ журналістів до Верховної Ради України, ми вирішимо. Це наша внутрішня справа, ми її точно можемо вирішити самі. Але звільнити самим, лише власними силами, понад 26 журналістів-заручників Кремля нам точно буде дуже складно”, – пояснив народний депутат.

Імена Владислава Єсипенка, Дмитра Хилюка, Вікторії Рощиної, Ірини Данилович та інших мають бути на слуху всього світу, адже їх незаконно тримають у російських тюрмах, переконаний Ярослав Юрчишин.

“Тільки міжнародний розголос та тиск з боку найбільш авторитетних організацій світу може вплинути на Росію”, — наголосив він.

Комітету наразі відомо про 26 медійників, яких незаконно ув’язнили росіяни. Інформацію про ще двох медійників комітет верифікує у співпраці з Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими, повідомив Юрчишин.

За даними моніторингу ІМІ, за два роки та два місяці з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 589 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. 

Станом на сьогодні, за даними ІМІ, у полоні росіян перебувають щонайменше 29 українських журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter